Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europese commissie zal kader ontwikkelen voor toekenning staatssteun (13/06/05)

De Europese Commissie zal een kader ontwikkelen waarin wordt bepaald onder welke voorwaarden spoorwegondernemingen in herstructurering van steun kunnen genieten.

Recent stemde de Europese Commissie (EC) in met de toekenning van overheidssteun van 1.5 miljard aan de vrachtdivisie van de Franse spoorweggroep SNCF. Deze maatregel werd genomen in het kader van het herstructureringsplan, om het bedrijf leefbaar te maken in een open, geliberaliseerde markt en om duurzame vervoerssystemen tot stand te brengen.
De Commissie onderzocht de voorwaarden en toetste ze aan de communautaire richtsnoeren voor reddings- en herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden. De beslissing is opmerkelijk aangezien expliciete overheidssteun voor de cargodivisie van een nationale spoorwegmaatschappij een primeur is en precedenten kan scheppen in de EU.

Brepoels ondervroeg de EC of gelijkaardige staatsteun ook voor andere spoorwegmaatschappijen binnen de EU mogelijk is. De Commissie antwoordde dat er een kader zal ontwikkeld worden, vooral om de rechtszekerheid te verhogen en om tegemoet te komen aan de behoeften voor de ontwikkeling van het goederenvervoer. Het zal bepalen hoe, overeenkomstig de communautaire boekhoudkundige richtsnoeren, andere spoorwegondernemingen in de Europese Unie, die aan dezelfde voorwaarden voldoen en een herstructurering van hun goederenvervoerafdeling doorvoeren, op een vergelijkbare manier steun kunnen genieten.

Sinds augustus 2003 loopt ook het onderzoek naar de vermeende illegale toekenning van staatsteun, ten belope van meer dan 380 mln., aan de vrachtdivisie van de NMBS, ABX Logistics. Begin mei kondigde de EC nog aan om haar onderzoek uit te breiden. Hoewel dit dossier niet vergelijkbaar is met de steun aan de SNCF, is het toch nodig dat de Europese Commissie dringend tot uitspraken komt in het ABX-dossier. Niet alleen omdat het personeel van ABX-Logistics in de grootste onzekerheid verkeert maar ook omdat er zonder definitieve beslissing zich geen ernstige overnemers zullen aanbieden.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be