Gemeente Tilburg

SE05215SE

Datum
13 juni 2005

Het geheime recept

Een mix van attracties en veel extra elementen op Tilburgse Kermis

Het is vaak gebeurd en het gebeurt nog steeds: pogingen om het recept van de Tilburgse Kermis te imiteren. Dit is echter nooit gelukt. Niet omdat het recept geheim is, maar omdat er meer bij komt kijken dan simpel een blauwdruk overnemen. De reden van het succes van de Tilburgse Kermis schuilt in de lijfspreuk van dit evenement: 'Tilburgse Kermis, méér dan kermis alleen'.

Aan de basis van het Tilburge kermisrecept staan een paar standaard ingrediënten die elkaar versterken. Nergens in Nederland zijn zoveel verschillende attracties bij elkaar te zien. Bij de keuze van vermakelijkheden wordt in de eerste plaats gekeken naar een zo groot mogelijke variëteit. De attracties slingeren in een aaneengesloten lint, omsloten door terrasjes, cafés, restaurants en winkelstraten, door het centrum van de stad. Deze opzet zorgt ervoor dat de kermisondernemers en kermisbezoekers graag naar Tilburg komen.

Het succes van de Tilburgse Kermis

Deze standaard ingrediënten zijn in principe overal toe te passen. Maar de infrastructuur moet zich er uiteraard wel voor lenen en de plaatselijke politiek en bevolking moeten het evenement 'dragen'. Maar waarom is de Tilburgse Kermis dan zo'n groot succes? De meerwaarde van de kermis ontleent Tilburg vooral ook aan de vele extra's die tijdens dit volksfeest worden geboden. Zo zijn er verschillende themadagen en wordt er zowel aan ouderen als jongeren gedacht. Ook kan Tilburg bouwen op een zeer oude en innig beleefde traditie. Dit jaar bestaat de kermis volgens schriftelijke bronnen 436 jaar. Het staat vast dat de kermis veel ouder is en mogelijk teruggrijpt op een vroeg middeleeuws boerenoogstfeest.

Oude tradities
In de organisatie van de 'randactiviteiten' kan dan ook met recht worden teruggegrepen op historische elementen, die de kermis in Nederland een unieke authenticiteit geven. Zo wordt op de laatste dag van de Tilburgse Kermis, rond de klok van 23.00 uur, de kermis begraven. Vroeger had elk feest zoŽn afscheid omdat het een treurige zaak was dat het leven van alledag weer begon. De 'begrafenisstoet' eindigt bij de Piushaven, waar als definitief sluitstuk vuurwerk wordt afgestoken. Ook daarmee sluit Tilburg aan op een zeer oude traditie: over de historische bronnen teruggaan, was er altijd wel sprake van lampionnen, vreugdevuren en vuurwerk.


---
Voor de pers:
Charlotte Maasen, afdeling communicatie, telefoon 013 542 88 96

---- --