Ingezonden persbericht


Persbericht

13 juni 2005

CNV Schoonmaak: weinig vertrouwen in goede afloop cao-overleg

CNV Schoonmaak heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van het overleg over een nieuwe cao voor de 170.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland. De cao-onderhandelingen zijn vanmiddag zonder resultaat geëindigd. De werkgevers hebben aangekondigd volgende week met een schriftelijk eindbod te komen.

"Ik heb er weinig vertrouwen meer in", zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek. "Het worden waarschijnlijk veel sigaren uit eigen doos. En daar trappen de schoonmakers echt niet in."

De schoonmaak-cao is inmiddels al bijna een half jaar verlopen. CNV Schoonmaak merkt bij de werkgevers weinig bereidheid om snel tot een goed cao-resultaat te komen. "Ze noemen voortdurend de slechte economische situatie als excuus om maar niet te hoeven investeren in het wel en wee van de schoonmakers."

CNV Schoonmaak wil dat de schoonmakers beter worden betaald. De bond vraagt een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2005. "Maar werkzekerheid en loopbaanbeleid zijn minstens zo belangrijk", vindt Kampherbeek. "Contractwisselingen zijn in deze branche aan de orde van de dag. De schoonmakers lopen voortdurend risico om uren kwijt te raken. Stel dat je op een contract van 20 uur twee uurtjes moet inleveren, dan betekent dat wel een inkomensverlies van 10 procent. Wij willen daarom dat er veel meer wordt gedaan aan het veilig stellen van de werkgelegenheid. Ook moet er veel meer aandacht komen voor de begeleiding van werknemers bij hun loopbaan, binnen of buiten de branche."



Ingezonden persbericht