Eneco

ENECO gaat in samenwerking met Woonmaatschappij Zomers Buiten en Eigen Haard, milieuvriendelijke warmte leveren in 1160 Amsterdamse woningen

Rotterdam, 13 juni 2005 - Bij de renovatie van 1160 woningen in het Plan van Gool (Het Breed) in het Amsterdamse stadsdeel Noord, die dit jaar start, zal ENECO Energie de verwarmingsinstallaties vernieuwen en voorzien van een groot oppervlak zonnecollectoren op het dak van de betrokken flats. Totaal wordt ca. 2.000 m2 zonnecollectoren geplaatst. Het water dat in deze collectoren door de zon wordt opgewarmd, levert een groot aandeel in de warmte die voor het warme tapwater nodig is. Hierdoor ontstaat een milieuvriendelijke verwarming. Ten opzichte van een situatie met gasgestookte installaties ontstaat hierdoor een vermindering van de CO2 uitstoot met 200 ton (of 200.000 kg) per jaar.

Maandag 13 juni heeft ENECO Energie hiervoor met de Amsterdamse woningbouwverenigingen Woonmaatschappij Zomers Buiten en Eigen Haard een overeenkomst getekend. Op locatie Het Breed tekenden Marcel Cloosterman (directeur ENECO Energie, Haarlem), Nico Nieman (directeur Eigen Haard) en Paul Pool (directeur Woonmaatschappij Zomers Buiten) de overeenkomst.

In Amsterdam Noord wordt momenteel gewerkt aan het opknappen van 1160 flatwoningen in elf woonblokken in het gebied Het Breed. Deze woningen, eigendom van woningcorporaties Woonmaatschappij Zomers Buiten en Eigen Haard, worden voorzien van nieuwe puien, isolatie, trappenhuizen en een centrale verwarmingsinstallatie. ENECO Energie zorgt voor de vernieuwing van de verwarmingsinstallaties.

Met het duurzame energiesysteem Eco Energy gaat ENECO Energie de levering van warmte en warm tapwater regelen. ENECO heeft met dit soort systemen al veel ervaring. De zon wordt gebruikt als energiebron, waarbij de zonne-energie door zonnecollectoren op de daken wordt opgevangen. Vervolgens komt het opgewarmde water in de (in de ketelhuizen) opgestelde boilers terecht die zonodig naverwarmd kunnen worden met gas. Aan de boilers wordt een nieuw leidingnet gekoppeld om warmte naar de woningen te leiden. In elke woning wordt het warmteverbruik met nauwkeurige warmtemeters gemeten. ENECO verzorgt hiermee per woning de afrekening van de gebruikskosten van de warmte.

De woningcorporaties hebben, in overleg met de bewonersvereniging en na een uitgebreide selectie van de uitvoeringsmogelijkheden , gekozen voor een systeem dat zeer milieuvriendelijk is en de flatgebouwen een duurzame uitstraling geeft. Het systeem levert voor de bewoners zelfs een kostenbesparing op.

ENECO Energie is met haar systeem Eco Energy zowel investeerder als exploitant van de grootschalige zonne-verwarmingsinstallatie. In de komende maanden worden de technische uitgangspunten uitgewerkt en vanaf het najaar 2005 zullen de eerste zonne-installaties door ENECO Energie operationeel worden gemaakt.