Gemeente Den Haag

juni 2005
Nijntje-Palen op proef terug op strand Kijkduin (13 juni)

Op het strand van Kijkduin staan sinds deze week weer acht nieuwe Nijntje-oriëntatiepalen voor minstens één seizoen. Na acht jaar afwezigheid heeft de gemeente Den Haag besloten om deze palen terug te plaatsen. Een groter veiligheidsgevoel van de strandganger en het feit dat zich een nieuwe exploitant bereid is om de palen te bekostigen en beheren, zijn de belangrijkste redenen.

De Nijntje-oriëntatiepalen zijn een hulpmiddel voor de (jonge) strandganger om zich te kunnen oriënteren op hun ligplaats als zij zich elders op het strand of in het water bevinden. Na overleg met stichting Beach Resort Kijkduin bleek dat strandbezoekers de Nijntje-palen missen. De palen zijn voor een proefperiode van één seizoen geplaatst, met de intentie deze exploitatie te verlengen voor minimaal vijf jaar.

De Nijntje-palen zijn acht jaar geleden verdwenen omdat plaatsing (voor het seizoen) én verwijdering (aan het eind van het seizoen) de voormalige exploitant te veel geld kostte. De gemeente moest vervolgens zelf deze palen verwijderen en voor de kosten hiervan opdraaien. De nieuwe exploitant neemt alle kosten voor zijn rekening. De palen zijn dit jaar dusdanig geplaatst dat ook de Reddingsbrigade een goede zichtlijn heeft. Deze bepaling is in acht genomen omdat de veiligheid van de strandbezoeker voorop staat bij een strand dat relatief smaller is dan het Scheveningse strand.