Ingezonden persbericht


Vitens realiseert succesvol 2004

Door schaalgrootte grote besparingsvoordelen behaald

Hedenmiddag is op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders het jaarverslag van Vitens over 2004 goedgekeurd. Voor Vitens was 2004 een bijzonder geslaagd jaar. Vitens leverde een goede kwaliteit drinkwater tegen een lage prijs, bouwde het modernste drinkwaterlaboratorium in Europa en startte de 'vers water' aanpak die gericht is op het bieden van alle gewenste informatie over water aan klanten (zie ook www.verswater.nl). Schaalvergroting betaalde zich uit in termen van een hogere winst en beduidend lagere operationele kosten. Jos van Winkelen, voorzitter van de Raad van Bestuur: "We zijn krachtig genoeg gebleken om fors te investeren in kwaliteit en betrouwbaarheid en tegelijkertijd een van de meest efficiënte drinkwaterbedrijven van Nederland te zijn. De schaalgrootte van Vitens heeft zich in 2004 uitbetaald en we zijn zeer positief gestemd over de toekomst".

Vitens realiseerde in 2004 een omzet van ¤ 341,1 miljoen (in 2003: ¤ 348,3 miljoen) en een kostenreductie van ¤ 34,4 miljoen. Het netto-resultaat bedroeg ¤ 36,5 miljoen, bij een hoog investeringenniveau van ¤ 82,9 miljoen. Met name in de Achterhoek (zacht water), de Vechtstreek, Culemborg, Druten en Oldeholtpade investeerde Vitens in de kwaliteit van het drinkwater. De tarieven voor drinkwater waren in 2004 blijvend laag, met een lichte stijging van minder dan de verwachte inflatie (1,5%) in 2005. 2005.

In 2004 startte Vitens diverse maatschappelijke initiatieven, om haar band met de maatschappelijke omgeving te bestendigen. Zo werd aan klanten gevraagd om een financiële bijdrage waarmee in onder meer Mozambique en Suriname vele duizenden mensen aan veilig en schoon drinkwater worden geholpen (www.waterforlife.nl). De bijdrage van klanten wordt door Vitens en andere externe donaties aangevuld.

Vitens bediende eind 2004 ongeveer 23% van Nederland. Na het ontstaan van Vitens in 2002 is het bedrijf volledig opnieuw ingericht, in de vorm van uniforme regionale bedrijven. Dit besturingsmodel bewijst haar waarde in termen van efficiency en een betere kwaliteit drinkwater en dienstverlening. Het model bewijst haar waarde ook naar mogelijke toekomstige uitbreidingen. Vitens ambieert een groei tot 30% à 40% van Nederland.



Ingezonden persbericht