Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 13 juni 2005


PvdA en VVD: huizen afpakken van huisjesmelkers


Onverbeterlijke huisjesmelkers die gepakt worden, raken hun huizen kwijt, als het aan PvdA en VVD ligt. De Kamerleden Depla (PvdA) en Veenendaal (VVD) dienen een initiatiefnota in met een aantal concrete voorstellen om huisjesmelkers effectiever en harder aan te pakken. Zij willen deze initiatiefnota aan de orde stellen tijdens het debat met de ministers Donner en Dekker op 16 juni.


'Gemeenten komen steeds dezelfde huisjesmelkers tegen. Als ze het ene pand aanpakken, gaan de praktijken in een ander pand gewoon verder. Dit is een schandalige vorm van uitbuiting, die daarnaast de leefbaarheid in een aantal wijken ernstig bedreigt. Het wordt tijd dat deze huisjesmelkers harder aangepakt worden. Bijvoorbeeld door hun panden af te pakken of hen te verbieden nog langer meer dan één huis te bezitten of te verhuren', aldus Tweede- Kamerlid Staf Depla, 'Uit gesprekken met lokale betrokkenen en uit werkbezoeken is gebleken dat vooral voor de aanpak van huisjesmelkers gemeenten meer instrumenten nodig hebben om deze plaag te bestrijden. In de praktijk blijkt dat het voorstel van het kabinet om de wet Victor te verbreden naar huisjesmelkers een belangrijke eerste stap is. Maar de praktijk heeft meer instrumenten nodig. Huisjesmelken is een lucratieve bedrijfstak. Huisjesmelkers moeten meer in de portemonnee getroffen worden en ze moeten hun panden afstaan als ze keer op keer in de fout gaan. Maar niet alleen met repressie. Ook preventieve maatregelen, die moeten voorkomen dat mensen aangewezen zijn op huisjesmelkers.'


Op dit moment is het strafrecht vooral gericht op de aanpak van verhuurders die onderdak bieden aan illegalen. Maar illegale verhuur is veel meer dan dat. Ook de Polen die legaal hier zijn, worden op illegale wijze gehuisvest. Gemeenten hebben een aantal mogelijkheden om illegale verhuur aan te pakken. Dat moeten ze dan ook meer gaan doen. Maar daarnaast moet de landelijke wetgeving aangepast worden, om deze gemeenten meer armslag te geven en de huisjesmelkers in de portemonnee te raken.


In de initiatiefnota doen de PvdA en VVD een aantal concrete voorstellen om huisjesmelkers effectiever te straffen. De PvdA en VVD stellen bijvoorbeeld voor om een beroepsverbod voor huisjesmelkers in te voeren als extra straf voor 'veelplegers'. Zij mogen dan alleen nog hun eigen woonhuis bezitten. Andere straffen die de PvdA en VVD voorstellen zijn: het verbreden van de mogelijkheden om huizen in beslag te nemen en verbeurd te verklaren, hogere straffen voor veelplegers, het inzetten van bestuurlijke boetes in plaats van dwangsommen en het aanpakken van de hele keten: van verhuurders tot makelaars tot notarissen die bij deze zaken betrokken zijn.


Ook stellen de PvdA en de VVD een aantal maatregelen voor die gericht zijn op preventie: woningcorporaties moeten zorgen dat er meer legale kamers bij komen, aanpak van misstanden bij executieveilingen (waar de huisjesmelkers hun slag slaan), kritisch kijken naar rol notarissen bij schuiven van panden door huisjesmelkers of hun stromannen en informatie-uitwisseling over verleende tewerkstellingsvergunningen tussen CWI en gemeente.


Zie bijlage voor de Initiatiefnota 'Aanpakken van huisjesmelkers'.




Partij van de Arbeid