Veilig Amsterdam


13/06/2005 -

Amsterdam.nl/tv Special Veiligheid in het openbaar vervoer

In de aanloop naar het debat worden twee afleveringen uitgezonden van Amsterdam.nl/tv Special. In deze specials wordt aandacht besteed aan de maatregelen die worden genomen om het openbaar vervoer in Amsterdam veiliger te maken. Lennart Booij reist met het openbaar vervoer door Amsterdam om te zien hoe mensen en materieel ingezet worden om die veiligheid te bewerkstelligen.

Deze week op Amsterdam.nl/TV (vanaf maandag 13 juni)

Amsterdam.nl/tv Special 1 : van OV-Chipkaart tot cameratoezicht

In deze special reist Lennart Booij met tram, bus en metro om te kijken welke fysieke maatregelen er genomen zijn om het openbaar vervoer in Amsterdam veiliger te maken. Zo ziet hij dat station Reigersbos is opgeknapt en daardoor een veiliger uitstraling heeft. Ook komt hij erachter dat er op alle metrostations poortjes komen waar je vanaf januari 2006 alleen nog met een OV-chip door kan. Dit om zwartrijden tegen te gaan. Op het Muiderpoortstation is een kunstproject opgezet om vervuiling tegen te gaan en in de bus hangen tegenwoordig camera's om overlast tegen de chauffeur te voorkomen. De reis eindigt bij het onlangs geopende cameraobservatiecentrum van het GVB. Intussen vraagt Lennart Booij onderweg aan Amsterdammers wat hun ervaringen zijn in het openbaar vervoer.

Uitzendtijden
maandag 13 juni: 21.40 uur
woensdag 15 juni: 23.50 uur
vrijdag 17 juni: 21.45 uur

Amsterdam.nl/tv Special 2 : Van Lelylaan tot Trammelant

In deze special reist Lennart Booij met tram, bus en metro om te kijken welke sociale maatregelen er genomen zijn om het openbaar vervoer in Amsterdam veiliger te maken. Lennart begint zijn reis op station Lelylaan, dat een paar jaar geleden bijna dagelijks negatief in het nieuws was. Nu hoor je er nooit meer wat van. Hoe komt dat? Wat is er veranderd? Op het Centraal Station zwerfden enkele jaren geleden honderden lastpakken rond. Waar zijn die gebleven? Lennart krijgt uitleg van GGD'ers, de politie en een zakkenrollersteam. Een winkelier bij station Weesperplein vertelt over zijn ervaringen met 'werken onder de grond'. De reis eindigt bij een basisschool waar een medewerker van het GVB zojuist een les heeft gegeven over veiligheid in het openbaar vervoer in het kader van het project 'Trammelant' . Scholieren geven veel overlast in tram en bus. Door langs te gaan op scholen hoopt het GVB preventief bezig te zijn. Intussen vraagt Lennart Booij onderweg aan Amsterdammers wat hun ervaringen zijn in het openbaar vervoer.

Uitzendtijden
dinsdag 14 juni: 21.45 uur
donderdag 16 juni: 23.50 uur
zaterdag 18 juni: 21.45 uur

Tram voor Centraal Station