VVD



13 jun 2005 - 'Ranking' universiteiten logische stap in competitieve kenniseconomie

Een meerderheid van CDA, PvdA en LPF ondersteunden vandaag het voorstel van de VVD om te komen tot een systeem waarin universiteiten en HBO's onderling kunnen worden vergeleken. De VVD gaf staatssecretaris Rutte opdracht te gaan werken aan een systeem van internationale (Europese) kwaliteitsvergelijking van de prestaties van universiteiten en HBO' zoals dat nu ook in de VS gebeurt (ranking). Dat bleek vandaag in debat met staatssecretaris Rutte waarin een motie van de VVD door die partijen mede werd ondertekend.

Ranking moet de dynamiek en het streven naar kwaliteit in het Hoger Onderwijs verbeteren. Het geeft bedrijven, studenten, docenten en onderzoekers inzicht in geleverde prestaties. Visser deed zijn voorstel op 24 mei tijdens een congres over Internationalisering en zette het vandaag in een wetgevingsoverleg door in een motie.

Het Nederlands Hoger Onderwijs moet kwaliteit bieden en internationaal herkenbaar zijn. Die herkenbaarheid hangt nauw samen met de kwaliteit van onze onderwijsinstellingen. Om helderheid te bieden over het aanbod tegenover internationale studenten, pleit de VVD-Tweede-Kamerfractie voor het 'ranking'- systeem zoals dat bijvoorbeeld in de VS al gebeurt. Een ranking-systeem is de logische en noodzakelijke extra stap in de modernisering van het Hoger Onderwijs nadat vorig jaar een meerderheid van de Kamer groen licht gaf voor selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie.

Visser gelooft dat de prijs voor een opleiding zich niet gelijkwaardig verhoudt tot de kwaliteit die een student voor ogen heeft. Amerikaanse opleidingen zijn zeer prijzig, maar als ze goed staan aangeschreven, zijn studenten meer dan bereid daar in te investeren. ,,De echte keuze wordt pas gemaakt als een inschatting kan worden gemaakt van de geleverde kwaliteit. Prijzen kunnen eenvoudig worden vergeleken. De vergelijkingen van opleidingen is een ander verhaal, terwijl daar juist prioriteit aan gegeven moet worden.'' Door het invoeren van het 'ranking'- systeem zullen onderwijsinstellingen in Nederland beter herkenbaar worden voor zowel Nederlandse als buitenlandse studenten. Maar ook werkgevers hebben er baat bij.

Hier vindt u de motie van Arno Visser zoals die op maandag 13 juni is ingediend

Motie van het lid Visser

Voorgesteld 13 juni 2005

De Kamer,

Gehoord de beraadslaging,

Overwegend dat met het aannemen van motie 29410, nr 4, fiat is gegeven aan een modernisering van de Wet op het Hoger Onderwijs, het stelsel van studiefinanciering en de bekostiging van HBO en universiteiten,

Constaterende dat onderwijs-bekostiging middels leerrechten vraagsturing stimuleert en in de notitie "Naar een nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek" de bijbehorende contouren worden geschetst waarmee het onderwijs-aanbod kan worden ingevuld door autonome instellingen met een politieke en maatschappelijke verantwoordingsplicht,

Verzoekt de regering deze elementen tot een nieuwe wet voor het Hoger Onderwijs en Onderzoek uit te werken en waarin tevens wordt verwerkt:

- een aanzet tot een systeem van (inter)nationale kwaliteitsclassificatie ('ranking');

- een meerjarige, voorspelbare basisbekostiging;

- een openbare transparante bestuurlijke verantwoording van publieke en private middelen,

Verzoekt de regering deze in 2005 naar de Kamer te zenden, opdat de beoogde modernisering middels de nieuwe wet 15 jaar na inwerkingtreding van de vigerende wet op het hoger onderwijs in 2007 effectief wordt,

en gaat over tot de orde van de dag