Technische Universiteit Delft

Symposium over de invloed van de inrichting van de ruimte op gedrag

5th International Space Syntax Symposium aan TU Delft

De Faculteit Bouwkunde van de TU Delft houdt van 13 t/m 17 juni in samenwerking met University College London (UCL) The 5th International Space Syntax Symposium . Bij de Space Syntax-methode draait het om de vraag hoe de inrichting van de ruimte het gedrag van mensen beïnvloedt.

Waar kun je het beste gaan staan als je met Koninginnedag op de Vrijmarkt je oude spulletjes wilt verkopen? En wat zijn voor professionele winkeliers de meest succesvolle locaties? Dat is het soort vragen waar de Space Syntax-methode uit de stedenbouwkunde zich mee bezighoudt.In het algemeen richt de methode zich op de vraag hoe de inrichting van de ruimte van invloed is op het gedrag van mensen en hoe de fysieke vorm waarin samenlevingen zich organiseren, is te verklaren.

Dit onderzoek leidt soms tot verrassende uitkomsten. In het geval van de winkelstraat blijkt bijvoorbeeld dat deze helemaal niet lang hoeft te zijn om succes te hebben (wat wel vaak wordt gedacht). De kwaliteit van een centrale winkelstraat ligt veel meer in het feit dat men uit de omliggende straten maar een korte afstand hoeft af te leggen en slechts maximaal twee keer van richting hoeft te veranderen om in de centrale straat te komen. Ook blijkt de mate van criminele activiteiten als inbraak en straatroof beter te begrijpen door een analyse van het stratenpatroon.

De Space Syntax-methode probeert, zoals gezegd, de relatie tussen gedrag en de inrichting van de ruimte systematisch te onderzoeken. Hiervoor is het nodig om de openbare ruimte en zaken als verkeersstromen nauwkeurig in kaart te brengen. In het begin van de jaren negentig werd het, door de snelle ontwikkelingen in de informatica, mogelijk om dit soort analyses met de computer voor hele steden uit te voeren. Daarmee is Space Syntax aan een wetenschappelijke opmars begonnen.

Al eerder zijn er vier internationale wetenschappelijke congressen rond het thema Space Syntax gehouden, met steeds een stijgend aantal bezoekers. The 5th International Space Syntax Symposium wordt van 13 t/m 17 juni gehouden aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hier komen de laatste wetenschappelijke bevindingen op het gebied van Space Syntax aan de orde. Op het symposium, dat in samenwerking met University College London (UCL) plaatsvindt, worden de bevindingen van de deelnemers aan een international publiek gepresenteerd en ter discussie gesteld. Daarnaast komen de meest geavanceerde concepten van het onderzoek uit de hele wereld aan de orde, gepresenteerd door toonaangevende sprekers uit de wetenschap en beroepspraktijk. De ingezonden stukken die als handelingen/verslagen gepubliceerd worden, zijn op internationaal niveau en van zeer hoge academische standaard.

Meer informatie is te vinden op: www.spacesyntax.net en www.spacesyntax.org. Aanmelden kan via www.spacesyntax.tudelft.nl.



Technische Universiteit Delft