Provincie Flevoland




Provincie wijst opnieuw ganzenfoerageergebieden aan

Na overleg met de agrarische natuurverenigingen Kop van de NOP, Rivierduingebied en Zwartemeerdijk hebben Gedeputeerde Staten de resterende 1271 hectare ganzenfoerageergebieden aangewezen binnen het werkgebied van de verenigingen Kop van de NOP en Rivierduingebied. Vorig jaar was al 1000 hectare aangewezen in de Oostvaardersplassen.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft de provincie Flevoland eerder gevraagd in totaal 2271 hectare ganzenfoerageergebied aan te wijzen. Gedeputeerde Staten hebben de Verordening beheer en schadebestrijding dieren hier op aangepast, zodat ganzen binnen de aangewezen foerageergebieden niet langer verjaagd mogen worden.

Binnen de foerageergebieden mogen ganzen niet langer opzettelijk verstoord worden. De brandgans is toegevoegd aan de lijst met soorten die buiten de foerageergebieden- door grondgebruikers verjaagd mogen worden bij dreigende schade. Tegelijkertijd zijn zwarte kraai en kauw van de provinciale lijst afgevoerd, omdat voor deze soorten een landelijke vrijstelling geldt.

Voor de opvang van ganzen is subsidie beschikbaar. Om er voor te zorgen dat belanghebbenden hiervoor in aanmerking komen, is het Gebiedsplan agrarisch natuurbeheer hierop aangepast.

De voorstellen hebben van 29 maart tot en met 26 april 2005 ter inzage gelegen in het provinciehuis en de gemeentehuizen in Flevoland. De besluiten, die niet afwijken van de voorstellen, liggen vanaf 13 juni tot en met 22 juli 2005 ter inzage in het provinciehuis en de gemeentehuizen van Flevoland.