FNV

Dringend verzoek aan Bot om aandacht aan Nepal te geven

De voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk, vraagt minister Bot van Buitenlandse Zaken dringend aandacht te geven aan de schending van mensen- en vakbondsrechten in Nepal.
In een brief aan de minister wijst Van der Kolk op de slechte situatie, ook na het opheffen van de noodtoestand. `Enkele tientallen vakbondscollega's zijn de afgelopen maanden opgepakt, voor enkele dagen of weken in het gevang beland, vrijgelaten en wederom gevangen gezet. Ook wordt een intimiderende houding tegen hen en hun bonden aangenomen en worden basale vakbondsrechten als vrijheid van vergadering onmogelijk gemaakt.'

Sinds 1996 is Nepal in de ban van een maoïstische guerillaoorlog tegen de monarchie. Daarin hebben al elfduizend mensen, veelal burgers, hun leven verloren.

In deze situatie onderdrukt koning Gyanendra de vakbonden. FNV Bondgenoten neemt het met name op voor Binda Pandey, een van de leider van de onafhankelijke bond voor chemie- en metaalarbeiders. Zij was dit jaar genomineerd voor de Febe Velasqeuz Vakbondsrechtenprijs van de FNV.

Pandey, tevens vice-voorzitter van de internationale federatie van chemiebonden ICEM, staat op de bres voor vakbondsvrijheid en herstel van de democratie in Nepal. Ze werd al vier keer gearresteerd, ondervraagd en weer vrijgelaten.

Op zijn internationale dag in april besloot FNV Bondgenoten om dit jaar extra aandacht aan Nepal te besteden. De oorlog in het land krijgt niet zoveel aandacht in de media, maar mag volgens de bond niet vergeten worden.

Van der Kolk vraagt Bot daarom concreet te bewerkstelligen dat Groot-Brittannië - als voorzitter van de EU vanaf 1 juli - een actieve rol in zijn voormalige kolonie gaat spelen om de vakbondsrechten en democratie te herstellen.