Gemeente Amsterdam

Meer toeristen naar Amsterdam

Aantal hotelovernachtingen weer bijna op topniveau van 2001

13 juni 2005
---
Corine Lindhout

Het toeristische bezoek aan Amsterdam heeft zich vorig jaar goed hersteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek in opdracht van Economische Zaken Amsterdam. In 2004 nam het aantal hotelovernachtingen toe met ruim 4 procent en zit nu weer bijna op het topniveau van 2001. De toerist komt wat vaker, maar blijft korter. Het aantal gasten is in 2004 met 5% gestegen en zit met 4,2 miljoen precies op het niveau van 2002.

De verwachting is dat 2005 als een goed jaar kan worden opgetekend, zowel wat betreft het aantal hotelgasten als overnachtingen. Er komen vooral veel Britten naar Amsterdam toe, op ruime afstand gevolgd door Amerikanen en Nederlanders. Maar het zijn vooral de Fransen en Italianen die in 2004 een groei laten zien van het toeristisch bezoek aan Amsterdam. Ook het aantal Nederlanders dat in Amsterdam overnachtte, nam met ruim 6 procent flink toe. Daarentegen kwamen er in 2004 ten opzichte van 2003 minder Duitsers. De gemiddelde verblijfsduur van de toerist in Amsterdam komt in 2004 uit op 1,89. De Italianen hebben met gemiddeld 2,25 overnachtingen per gast de langste verblijfsduur.

De wethouder Economische Zaken Laetitia Griffith is verheugd over de cijfers: "Toerisme is van groot belang voor de Amsterdamse economie. Het toerisme en congreswezen leveren de stad jaarlijks circa EUR 4,1 miljard op en deze sectoren bieden werkgelegenheid aan 54.000 mensen. De extra marketinginspanningen die het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB) de afgelopen jaren met steun van de gemeente Amsterdam heeft geleverd, betalen zich nu uit. Maar we mogen niet achterover gaan leunen, want de concurrentie van andere Europese steden blijft toenemen. Ik zal mij er als wethouder dan ook voor inzetten om het toeristisch en zakelijk bezoek aan Amsterdam te vergroten."

De vorige week gepresenteerde Amsterdamse Economische Verkenningen onderstrepen deze cijfers. Uit dat onderzoek blijkt dat toerisme als een van de belangrijkste oorzaken wordt gezien voor de economische groei in de regio Amsterdam.

Pb-115