SUPIERZ ARTIST MANAGEMENT

De terugkeer van een legende

Persbericht 7 maart 2005

De terugkeer van een legende

Nigel Kennedy speelt Vivaldi, o.a. de Vier Jaargetijden Concerten in juni 2005 in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Kaartverkoop start 9 maart 2005

Amersfoort - Vijf jaar na zijn laatste optreden in Nederland keert de legendarische violist Nigel Kennedy terug voor optredens in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Hij speelt o.a. het werk waarmee hij wereldberoemd werd: de Vier Jaargetijden van Vivaldi. In de jaren tachtig steeg de ster van Nigel Kennedy razendsnel. Hij brak in 1989 door met zijn vurige vertolking van de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Deze cd stond lange tijd in het Guiness Book of Records als de best verkochte klassieke cd aller tijden (wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht). Daarnaast trokken zijn punky kapsel én zijn buitensporige gedrag de aandacht. Zijn klassieke interpretaties trokken een al breed publiek, maar door zijn interpretaties van Jimi Hendrix en zijn andere uitstapjes (jazz, klezmer) ontwikkelde hij zich tot een unieke violist. In 1992 stopte hij met optreden, om pas in 1997 weer op de concertpodia terug te keren. Bij zijn comeback roemde de Britse kranten The Times zijn 'asthonishing stylistic transition' en The Daily Telegraph 'Here was a reminder that Kennedy is a violinist in a million'. In 2003 nam hij opnieuw de Vier Jaargetijden op, één van de werken waarmee hij zojuist in Frankrijk een enorme triomf vierde en waarmee hij nu in Nederland terugkeert.

Nigel Kennedy speelt met 'zijn' orkest, het beroemde Pools Kamerorkest, waarvan hij artistiek leider is, en met zijn vaste luitist Taro Takeuchi

Kaarten zijn vanaf 9 maart in verkoop bij de uitverkoren concertzalen: Het Concertgebouw Amsterdam, het Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam en het Muziekcentrum Vredenburg.

maandag 13 juni - 20.15 uur - Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht
030 231 45 44 - www.vredenburg.nl
dinsdag 14 juni - 20.15 uur - Concertgebouw de Doelen, Rotterdam
010 217 17 17 - www.dedoelen.nl / www.uitburo.nl woensdag 15 juni - 20.15 uur - Het Concertgebouw, Amsterdam
020 671 83 45 - www.concertgebouw.nl / www.uitburo.nl

Nigel Kennedy - viool en het Pools Kamerorkest, m.m.v. Tako Takeuchi - luit
Vivaldi - de Vier Jaargetijden
Vivaldi - Concerto in a voor viool, strijkers en clavecimbel RV 356 Vivaldi - Concerto in D voor viool, strijkers en clavecimbel RV 230 Vivaldi - Concerto in Bes voor viool, hobo, strijkers en clavecimbel RV 548
Vivaldi - Concerto in C, voor 2 violen, strijkers en clavecimbel RV 507
Wijzigingen in het programma voorbehouden
Achtergronden: Nigel Kennedy
De 'bad boy' van de klassieke muziek, zo werd Nigel Kennedy in de jaren tachtig genoemd. Niet zonder reden, want behalve zeer talentvol was en is hij zeer eigenzinnig. Al op zesjarige leeftijd werd hij door de legendarische Yehudi Mehunin als een uitzonderlijk talent herkend en vele jaren mocht hij onder de hoede van deze maestro leren en werken op de Mehunin School. Later continueerde hij zijn studie aan de wereldberoemde Juilliard School of Music in New York, bij Doris Delay.
In 1977 maakte hij zijn debuut in de Royal Albert Hall. In de jaren tachtig brak hij door bij een zeer groot publiek met zijn vertolking van de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Met het album stond hij zes maanden in de Britse hitlijsten, wat zeer ongewoon is voor een klassiek album. Hij verkocht wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren. Dit leverde hem een plek op in het Guiness Book of Records. In 1992, op het hoogtepunt van zijn carrière, besloot Nigel Kennedy te stoppen. Dit bracht de wereld in rep en roer. Vijf jaar later keerde Kennedy terug op het podium. The Times schreef naar aanleiding daarvan: 'Only one British violinist in my lifetime has produced anything as bold and exhilarating as that. It is his playing, though, that most reveals Kennedy's new maturity. No other violinist on earth could manage the astonishing stylistic transition presented'. The Daily Telegraph memoreerde: 'Here was a reminder that Kennedy is a violinist in a million'.

'People can say I'm a classical violinist if they want to but I've always viewed myself as a musician who plays music and not just a certain part of it.' zegt Nigel zelf en met die instelling werd hij een violist die met geen ander is te vergelijken. Vanaf 1997 nam hij opnieuw klassieke werken op, maar ook 'The Kennedy Experience': een cd geïnspireerd op werken van Jimi Hendrix. In 2003 nam hij met de Poolse musici van Kroke een schitterende cd op met Klezmermuziek 'East meets East'. Maar hij nam ook weer werken van Vivaldi op, in 2004 gevolgd door een tweede cd met concerto's van Vivaldi: Vivaldi II. Ondertussen trad hij intensief op in o.a. Duitsland en Engeland. In Frankrijk maakte hij in december 2004 zijn sensationele debuut. In september 2002 werd hij artistiek leider van het Pools Kamerorkest. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn grote leermeester Yehudi Menuhin.

Nederland moest een aantal jaar wachten op de terugkomst van deze legende. In 2000 trad hij voor het laatst op, met de wereldberoemde celliste Lynn Harrel. In juni 2005 verwelkomen we Nigel Kennedy met de virtuoze werken van Vivaldi.

Nigel Kennedy leeft met zijn partner Agnieska en zijn zoon Sark in Krakau, London en Malvern (GB). Hij is een gepassioneerd Aston Villa fan en probeert zoveel mogelijk wedstrijden van deze club te zien.

Achtergronden: Pools Kamerorkest
Nigel Kennedy is naast Krzysztof Penderecki artistiek leider van het Pools Kamerorkest (ook Sinfonia Varsovia genoemd). Het Pools Kamerorkest is een van de meest gerenommeerde en en tevens een van de meest gevraagde orkesten ter wereld. Het orkest werd in 1984 opgericht naar aanleiding van een bezoek van Yehudi Mehunin, die met de beste musici van Polen wilde gaan spelen. Hij was dermate enthousiast was over de kwaliteit dat hij zich verbond aan het nog op te richten orkest. Het orkest kreeg vrijwel onmiddellijk aanbiedingen om in de hele wereld te spelen.
Om de hoge kwaliteit van het gezelschap te garanderen heeft het Pools Kamerorkest een zeer competitief systeem ontwikkeld: Voortdurend staan alle posities in het orkest open, en alleen de beste musici krijgen ook daadwerkelijk toegang tot het zich steeds vernieuwende orkest. Via een aparte opleiding kunnen jonge violisten zich bekwamen in de stijl van het orkest.

In 1997 werd de Poolse componist Krzysztof Penderecki artistiek leider van het Pools Kamerorkest. In 2002 werd Nigel Kennedy naast hem benoemd als artistiek directeur, een positie die hem in de voetsporen deed treden van Yehudi Mehunin.


---


-
Een foto van Nigel Kennedy is beschikbaar via het ANP fotonet en de Digitale Beeldbank - www.anp-photo.com
Meer info en evt fotomateriaal:

Marcel van Zijl
namens
Supierz Artist Management
Soesterweg 316
3812 BH Amersfoort
The Netherlands
M: ++ 31 (0) 6 2480 7266
T: ++ 31 (0) 33 455 56 56
F: ++ 31 (0) 33 455 54 33
E: supierz@planet.nl
W: www.supierz.nl OF www.operaproducties.nl

Of

FAAS MM
Thijs Faas
T: ++ 31 (0) 6 2490 74 94
F: ++ 31 (0) 20 320 12 32
E: thijs@faasmm.com
W: www.faasmm.com


07 mrt 05 15:10