Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: âEcosysteem Noordzee in de warâ
Uitzenddatum: Ma. 13 juni 2005, 20.30u
Verslaggeving: Frank du Mosch



Steeds vaker duiken er dolfijnen op voor de Nederlandse kust. Prachtig voor de liefhebbers, maar er ligt een ernstige ontwikkeling aan ten grondslag, waarschuwen deskundigen. Door de opwarming van de Noordzee is het ecosysteem ernstig in de war. Een reportage.

Toename
Onderzoeken naar de dolfijnenstand in de zuidelijke Noordzee leverden opmerkelijke resultaten op. De verwachting was dat het aantal zou dalen, vooral omdat de dieren verstrikt kunnen raken in de netten. Het tegendeel lijkt waar: het aantal dolfijnen is juist flink gegroeid. Over de laatste vijftien jaar is het aantal bruinvissen, een dolfijnsoort, zelfs toegenomen met veertig procent, aldus het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

'Alarmerend'
Onderzoeker en bruinvisdeskundige Mardik Leopold van Alterra Texel, onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), noemt de toestand âalarmerendâ. In een internationaal team gaat hij deze zomer tellen hoeveel dolfijnen en walvissen in de Noordzee zwemmen. Nu al ziet hij dat het ecosysteem flink in de war is.

Opwarming
Volgens de onderzoekers trekken de dieren naar het zuiden van de Noordzee op zoek naar voedsel. Waarschijnlijk ligt het probleem bij de opwarming van de golfstromen tussen Schotland en IJsland. Daardoor komt het dierlijke plankton eerder tot bloei dan vroeger.

Plankton
Omdat de timing van het plantaardige plankton niet is veranderd, komt het dierlijke plankton in de problemen. Ook vissen die van het dierlijke plankton leven, krijgen het daardoor moeilijk. Dat heeft zijn weerslag op grotere vissen, watervogels, zeehonden en dolfijnen. Volgens Leopold gaat het om een verstoring van het hele ecosysteem van tientallen en mogelijk honderden diersoorten.

In Netwerk bespreken de onderzoekers Mardik Leopold van Alterra en Kees Camphuysen van NIOZ de opwarming van de Noordzee en de gevolgen voor het ecosysteem.