GroenLinks

Lagendijk naar Istanbul en het noordoosten van Turkije

Turkije en Europa 13 juni 2005

Deze week vergadert de Turkije-delegatie van het Europees Parlement in Istanbul. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk - voorzitter van deze permanente delegatie - reist na afloop door naar het noordoosten van Turkije om daar de stemming over eventuele Turkse toetreding te peilen.

De interparlementaire delegatie EU-Turkije spreekt onder andere met Ali Babacan. Babacan is minister van Staat en onlangs benoemd tot Turks hoofdonderhandelaar voor eventuele Turkse toetreding tot de Europese Unie. Verder staat een openbare discussie met studenten op de internationale universiteit van Istanbul over mogelijke EU-toetreding op het programma.

Orhan Pamuk
Zondag 12 juni sprak Lagendijk uitgebreid met de bekendste moderne Turkse schrijver Orhan Pamuk. Hij kwam in zijn land onlangs flink onder vuur te liggen nadat hij de 'Armeense kwestie' ter sprake bracht. Pamuk verklaarde er voorstander van te zijn dat Turkije openlijk toegeeft dat in 1915 veel Armeniërs door Turks toedoen om het leven zijn gekomen.

Noordoost Turkije
Vanaf woensdag reist Lagendijk naar noordoost Turkije om daar de stemming over eventuele Turkse toetreding te peilen. "De mensen die aan de Georgische en Armeense grens wonen, bekijken Turkse toetreding tot de EU vanuit een ander perspectief dan de bevolking in het overwegend Europese Istanbul", aldus Lagendijk. "Voor eventuele toetreding is het belangrijk ook met dit deel van Turkije kennis te maken en notie te nemen van zaken die daar spelen."

Link: dossier Turkije en EU-lidmaatschap

«