Gemeente Leeuwarden

Goed gesprek burgemeester Dales en fractievoorzitters raad

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-06-2005) De fractievoorzitters van de Gemeenteraad van Leeuwarden en burgemeester Dales hebben op maandag 13 juni gesproken over recente uitlatingen van de burgemeester. Het gesprek is door alle deelnemers ervaren als openhartig. Het was een verhelderend en constructief gesprek.
Burgemeester Dales heeft uiteengezet wat hem tot zijn uitspraken heeft gebracht en waarop deze waren gebaseerd. Daarbij is onder meer uitgebreid stilgestaan bij de inhoud van de profielschets voor de burgemeester van Leeuwarden die in augustus 2003 door de Raad is vastgesteld. Hij heeft in zijn toelichting inzage gegeven over feiten die bij de fractievoorzitters ten dele niet bekend waren. De burgemeester heeft de Raad opgeroepen om samen met hem en het College van B&W alles in het werk te stellen om de politieke en bestuurlijke realiteit van Leeuwarden synchroon te laten lopen met de tot de verbeelding sprekende visie uit de profielschets: "Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn".

De fractievoorzitters hebben verklaard dat zij de toelichting van burgemeester Dales als verhelderend hebben ervaren. De inzet van de raad blijft om Leeuwarden gezamenlijk een steviger positie te laten verwerven op de bestuurlijke en sociaal-economische kaart van Nederland. De raad is van oordeel dat de huidige burgemeester de aangewezen persoon is om aan dat streven inhoud te geven. Zij zijn positief over de inzet van de burgemeester en hebben hun vertrouwen in de burgemeester herbevestigd. Over en weer is uitgesproken dat in deze tijd de aandacht voor de bestuurscultuur noodzakelijk is.

Gezamenlijk zullen burgemeester en Raad werken een verdere verdieping en verbreding van het inhoudelijke debat en de betekenis daarvan voor de bestuurscultuur. Leidraad daarbij zal zijn de strategische agenda van het Leeuwarder gemeentebestuur en de Leeuwarder Raad.

De fractievoorzitters hebben begrip getoond voor de irritatie die bij de burgemeester is ontstaan over wat hij als 'benepen gedoe, gemillimeter en beschadigende flauwekul' heeft getypeerd. Zij betreuren de onterecht negatieve berichtgeving die het gevolg is geweest van onder meer een discussie over de huisvesting van de burgemeester. De raad is zich ervan bewust, dat een deel van de kritiek niet gericht was op alleen de raad, maar ook op de daarop gevolgde berichtgeving in de regionale en landelijke media. Anderzijds betreurt de burgemeester de timing van de publicatie van het artikel in de Leeuwarder Courant. De fractievoorzitters hebben benadrukt dat zij een openhartige relatie met de burgemeester willen onderhouden en menen dat die openhartigheid ertoe zal leiden dat verdere publieke uitingen van onvrede achterwege blijven.

Alle betrokkenen kijken met een goed gevoel terug op de bespreking. "Je kunt nooit samen de top bereiken als je niet ook eens gezamenlijk door het dal bent gegaan", aldus burgemeester Dales.