---

Brieven aan de Kamer
---

Voorbereidingen Nederlandse Veteranendag op 29 juni 2005

20-4-2005 16:47:00

Met deze brief informeer ik u over de voorbereidingen van de Nederlandse Veteranendag. Achtereenvolgens wordt ingegaan op de doelstelling en achtergronden van de Nederlandse Veteranendag en de activiteiten die op 29 juni 2005 plaatsvinden. Daarnaast worden de publiekscampagne en het scholenproject nader toegelicht.

Doelstelling en achtergronden Nederlandse Veteranendag 2005 De Nederlandse Veteranendag zal met ingang van 2005 jaarlijks plaatsvinden op de geboortedag van Zijne Koninklijke Hoogheid wijlen Prins Bernhard. Nederland telt ruim 150.000 oude en jonge veteranen. De Nederlandse Veteranendag heeft als doel erkenning en waardering voor alle veteranen te bewerkstelligen en dient het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten.

Programma 29 juni 2005: plechtigheid Ridderzaal en ceremonie Binnenhof Op 29 juni 2005 zijn er in Den Haag twee evenementen. De eerste bijeenkomst is een plechtigheid in de Ridderzaal, waar door Z.K.H. Prins Willem Alexander en andere sprekers wordt ingegaan op het respect dat veteranen verdienen. Tevens zal aandacht worden besteed aan de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de vele missies van de Nederlandse krijgsmacht. Voor deze plechtigheid heeft het Comité Nederlandse Veteranendag, naast de bewindslieden van Defensie, verschillende bewindslieden en politici uitgenodigd. Het aantal uit te nodigen niet-veteranen zal maximaal 150 personen betreffen, waaronder honderd scholieren. Tweederde van het aantal beschikbare plaatsen in de Ridderzaal is gereserveerd voor de veteranen.

Het tweede evenement is een ceremonie op het Binnenhof. Daar zal door aanwezige veteranen de herinneringsmedaille voor uitzendingen worden uitgereikt aan ongeveer 300 uitgezonden militairen die onlangs zijn teruggekeerd van diverse militaire missies.

Gegeven de beperkte ruimte op het Binnenhof vindt deze ceremonie plaats in aanwezigheid van 600 veteranen, 600 relaties van de te decoreren militairen en de speciale gasten die daarvoor in de Ridderzaal aanwezig zijn geweest.

De plechtigheid in de Ridderzaal en de ceremonie op het Binnenhof worden met behulp van videoschermen aan een groter publiek getoond. Na de ceremonie zal in een fly-by een aantal vliegtuigen van de Koninklijke luchtmacht over het Binnenhof vliegen als eerbetoon aan alle veteranen.

Programma 29 juni 2005: manifestatie in Ahoy ´s Avonds komen ongeveer 8.000 veteranen en scholieren samen in Ahoy te Rotterdam, om de eerste Nederlandse veteranendag te vieren. Zij zullen een muzikaal theaterprogramma bijwonen als eerbetoon aan hen die namens Nederland wereldwijd zijn ingezet in dienst van de vrede. Dit eerbetoon vormt een belangrijk onderdeel van een bewustwordingscampagne over veteranen die onder verantwoordelijkheid van het Comité Nederlandse Veteranendag is geïnitieerd. Een bijzonder moment in het programma is de herdenking van Prins Bernhard die er als Veteraan der veteranen niet meer bij is.

De publiekscampagne

De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen. Geïnspireerd door het thema Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede, staan acht verhalen van veteranen centraal in de aanloop naar en tijdens de Veteranendag. In de media, op scholen en tijdens de Veteranendag vertellen zij, in het bijzonder aan scholieren en jongeren, hun belevenissen. Op deze wijze worden Nederlanders deelgenoot gemaakt van de wereld van de veteraan. Hierdoor wordt een gezicht gegeven aan alle mannen en vrouwen achter de Nederlandse veteraan.

Deze verhalen zullen ook een rol spelen in de Postbus 51 campagne, die enige tijd voorafgaand aan de Veteranendag op televisie en radio zal verschijnen.

Scholenproject: Veteranen voor de klas Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) in Enschede verzocht rond het thema veteranendag een educatief programma te ontwikkelen voor leerlingen van tien tot vijftien jaar. Centraal staat de ontmoeting met een jonge of oude veteraan in de klas. Dit educatieve programma moet worden beschouwd als een mogelijk element van het nieuwe onderwijsthema burgerschapsvorming. In het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs zal burgerschapsvorming deel uitmaken van de nieuwe kerndoelen. Het is aan de scholen om dit in het curriculum in te bedden.

Sinds december 2004 is een aantal voorhoedescholen betrokken bij het bedenken van plannen, het ontwikkelen van lesmateriaal en het uitproberen van lesconcepten. Deze worden gebundeld in een handleiding voor leerkrachten, genaamd "In dienst van de vrede, verhalen van veteranen". Dit educatieve programma biedt scholen alle ruimte voor een eigen invulling. Scholen hebben de mogelijkheid de leerlingen in contact te laten komen met een veteraan. Ook kan een bezoek worden georganiseerd aan een naburige legerplaats of een museum.

Tijdens de plechtigheid in de Ridderzaal zullen honderd leerlingen aanwezig zijn die hebben deelgenomen aan de onderwijsprojecten. Twee van hen zullen het eerste exemplaar van de handleiding "In dienst van de vrede, verhalen van veteranen" aanbieden aan de minister van OC&W. De komende periode zijn er informatieve regiobijeenkomsten voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Ook in het najaar zullen regiobijeenkomsten voor leerkrachten plaatsvinden.

Website De website www.veteranendag.nl is er op gericht informatie te geven over de Nederlandse Veteranendag. De achtergrondbeelden op de homepage en de subpaginas veranderen met regelmaat, zodat recht wordt gedaan aan alle missies waar Nederlandse militairen zijn ingezet. Tevens biedt de website informatie over het educatieve traject en links naar andere websites.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE