Universiteit van Amsterdam

Activatie van een nieuw type lichtreceptor-eiwit


Promotie Moleculaire microbiologie


woensdag 29 juni 10.00 uur

Wouter Laan deed onderzoek naar AppA, een nieuw type lichtreceptor-eiwit uit de bacterie Rhodobacter sphaeroides. Dit eiwit behoort tot de zogeheten familie van BLUF -domeineiwitten. Het BLUF -domein, waarbij BLUF staat voor sensor of blue-light using flavin, registreert de aanwezigheid van blauw licht. Flavin is de co-factor die gebonden zit aan het eiwit, waardoor deze geel is (eiwitten zijn normaal wit) en gevoelig is voor blauw licht. In Rhodobacter sphaeroides reguleert AppA de productie van het fotosynthese-apparaat. Laan onderzocht het mechanisme waarmee een foton blauw licht het eiwit activeert. Hij ontdekte dat de geactiveerde toestand gevormd wordt binnen één nanoseconde, waarna het eiwit binnen een halfuur terugkeert naar de oorspronkelijke donkere toestand. Laans resultaten wijzen er tevens op dat activatie plaatsvindt door versterking van een waterstofbrug aan het flavine. Een zogeheten tyrosine-aminozuur blijkt kritiek te zijn voor de activatie.

W.W.J. Laan: Signal sensing and transduction in the blue-light photoreceptor AppA and the cyanobacterial phytochrome Cph1. Promotor is prof. dr. K.J. Hellingwerf.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.