Universiteit van Amsterdam

De bestrijding van winstdrainage door renteaftrek


Promotie Rechtsgeleerdheid


woensdag 29 juni 12.00 uur

De mogelijkheid om rente in aftrek te brengen op de belastbare winst, ook wanneer de opgenomen lening niet leidt tot hogere (in Nederland) belastbare opbrengsten, heeft tot veelvuldig opportunistisch gedrag van belastingplichtigen geleid. Wanneer belastingplichtigen op gekunstelde wijze rentelasten oproepen om de belastbare winst te drukken spreekt men wel van winstdrainage. Aanvankelijk bestreed de fiscus dit fenomeen - met wisselend succes - met behulp van de bijzondere rechtsmiddelen richtige heffing en fraus legis. Bij de Wet fiscale infrastructuur is eind 1996 - min of meer ter codificatie van de winstdrainagejurisprudentie - artikel 10a van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 geĂŻntroduceerd. Otto Marres beoordeelt deze bepaling aan de hand van de criteria rechtszekerheid, effectiviteit, verenigbaarheid met EG-recht en volkenrecht. Ook maakte hij een rechtsvergelijking met de Verenigde Staten en Duitsland. Hij concludeert dat de bepaling beter kan worden geschrapt.

O.C.R. Marres: Winstdrainage door renteaftrek (Beoordeling van artikel 10a Wet op de vennootschapsbelasting 1969). Promotor is prof. mr. P.J. Wattel.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.