Ministerie van Defensie


---


---

Prins van Oranje bij Nationale Veteranendag

17-6-2005 10:17:00

Prins Willem Alexander woont woensdagmiddag (29 juni) de eerste Nationale Veteranendag bij in Den Haag. Na een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal reiken veteranen aan onlangs van vredesmissies teruggekeerde militairen herinneringsmedailles uit. De Prins van Oranje decoreert samen met minister van defensie Henk Kamp enkele militairen met een herinneringsmedaille, draaginsigne gewonden of dapperheidsonderscheiding.

De Koninklijke Luchtmacht eert de veteranen en gedecoreerde militairen met een zogenoemde "fly past" over het Binnenhof met verschillende typen vliegtuigen en helikopters. Het betreft onder meer F-16´s, Apaches, een B25-bommenwerper en een Spitfire. Het luchtspektakel sluit aan op de officiële plechtigheden.

´s Avonds is er voor de veteranen een groot feest in Ahoy in Rotterdam. Artiesten als Freek de Jonge, Do, Replay, Lange Frans & Baas B., Corry Brokken en anderen luisteren de avond artistiek en muzikaal op. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de muzikale begeleiding van deze avond.

Nederland telt ruim 150.000 veteranen. Van de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot de 70.000 militairen die tot nu toe zijn ingezet bij vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Irak. De Nederlandse veteranendag is een eerbetoon aan al deze veteranen. Het heeft als doel de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten en dient het begrip tussen de Nederlandse samenleving en veteranen te versterken.

Prins Willem Alexander is beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag.