Publieksdebat: Van hulp naar handel

21.06.2005 / 12:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Van hulp naar handel
Publieksdebat over de nieuwe handelsrelaties tussen Europa en Afrika

Op woensdagavond 29 juni a.s. organiseren de Evert Vermeer Stichting (EVS) en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een publieksdebat over de (on)mogelijkheden van vrijhandel voor ontwikkelingslanden. Tijdens het debat zullen de nieuwe handelsrelaties tussen Europa en Afrika centraal staan. Het debat wordt gehouden van 19.30 tot 21.30 uur in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 te Utrecht.

In 2002 zijn onderhandelingen gestart tussen de Europese Unie en verschillende ontwikkelingslanden over de onderlinge handelsrelaties. Deze onderhandelingen zullen naar verwachting in 2008 leiden tot akkoorden, de zogenaamde 'Economic Partnership Agreements'(EPA's).

De handelsrelaties tussen Afrika en Europa zullen als gevolg van de onderhandelingen en de af te sluiten akkoorden sterk veranderen. Volgens de Europese Unie leiden de akkoorden tot integratie van ontwikkelingslanden in de wereldeconomie en is armoedebestrijding het belangrijkste doel. Er zijn echter ook andere geluiden te horen: sommige ontwikkelingsorganisaties zijn bang dat de akkoorden nadelig zullen uitwerken voor de minst ontwikkelde landen.

Wat zijn de gevolgen van verregaande handelsliberalisering voor de betrokken landen? Verschillende standpunten en meningen zullen in dit debat onder de aandacht worden gebracht. Deelnemers aan het debat zijn onder andere: Max van den Berg (Europarlementariër PvdA), Jan Mulder (Europarlementariër VVD), Erik Meijer (Europarlementariër SP) en Winand Quaedvlieg (VNO-NCW). Het debat wordt geleid door Evelijne Bruning (hoofdredacteur ViceVersa) Het publiek krijgt ruim de gelegenheid vragen te stellen en mee te discussiëren.

Noot voor de pers
Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met: Emil Tuytel van het IPP, e-mail e.tuytel@publiek-politiek.nl, T 06 46075616.

De EVS is bij dit publieksdebat betrokken in het kader van het coherentieproject (www.eucoherence.org). De EVS wil zowel Nederlandse als Europese parlementariërs informeren over de effecten van hun besluiten voor de positie van ontwikkelingslanden. Doel is dat beleidsmakers meer 'coherente' beleidsbeslissingen nemen, waarbij de belangen van ontwikkelingslanden voorop staan.

Het IPP (www.publiek-politiek.nl) is medeorganisator van het publieksdebat in het kader van de website Testbeeld Europa (www.testbeeldeuropa.nl), waarop het stemgedrag van de Nederlandse europarlementariërs wordt gevolgd.