Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooglanderveen, 21 juni 2005

Nummer: 18

Tien jaar werken aan Vathorst in boek vastgelegd

AMERSFOORT - Burgemeester A. van Vliet-Kuiper reikt woensdag 29 juni aanstaande de eerste exemplaren uit van het boek 'Een nieuw stadsdeel in Amersoort: Vathorst, een wereld van verschil in ontwikkeling'. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst voor pers en genodigden in het i-centrum Vathorst aan de Duisterweg 6a. Het boek is geschreven door historicus Addy Schuurman en sociaal-geograaf Rob Hoegen.

Op 29 juni viert Ontwikkelingsbedrijf Vathorst dat eind juni 1995 het raadsbesluit is genomen om Vathorst te bouwen. Nu, tien jaar later, wonen er zo'n 4000 mensen en begint de wijk duidelijk vorm te krijgen. Het plandeel de Velden is ver gevorderd, de grachtenstad De Laak begint een prominente plek in te nemen, de eerste bedrijven zijn op het bedrijvenpark neergestreken en de bouw van het station start in het najaar van 2005. Medio juni dit jaar is ook het vierde plandeel van Vathorst De Bron aan de pers gepresenteerd. Daarmee staat is Vathorst op papier compleet. Het duurt echter nog zeker een jaar of tien voor Vathorst af is.

Boek

Met de viering van tien jaar Vathorst verschijnt er een boek, waarin de geschiedenis van 1995-2005 van dit nieuwe stadsdeel is vastgelegd. De directie van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst heeft bij de start van Vathorst ervoor gekozen de historie van de ontwikkeling van de wijk te beschrijven. Dat gebeurt in het periodieke magazine Vathorst Perspectief en nu ook in boekvorm. "Met het verschijnen van dit boek ligt er een document dat verhaalt over de manier waarop de plannen van Vathorst tot stand zijn gekomen, over Amersfoort als groeistad, het unieke communicatieproces dat is doorlopen, het spel van de politiek, de voor- en tegenstanders", aldus directeur Frans van der Horst. "Wij vinden het van belang dat die geschiedenis wordt vastgelegd op een moment dat direct betrokkenen uit de eerste hand hun verhaal kunnen laten optekenen. Het is een goede traditie in Amersfoort dat een grootschalige ontwikkeling goed gedocumenteerd wordt. Wij zetten daar weer een verdere stap in." Het boek is gemaakt in samenwerking met de gemeentelijke archiefdienst. Van der Horst: "Die is ook bijzonder blijf met het boek, juist omdat je nu zo heel veel zaken nog uit de eerste hand krijgt."

Het boek is voor iedereen die zich op welke manier dan ook betrokken voelt bij Vathorst en Amersfoort. Voor gemeenteraadsleden, voor bewoners van Amersfoort, voor bewoners van Hooglanderveen, voor vakmatig geĂŻnteresseerden, maar vooral ook voor Vathorsters. Die willen wellicht weten waarom de wijk eruit ziet zoals hij eruit ziet. Het boek is vanaf donderdag 30 juni te koop in het i-centrum Vathorst, maar ook verkrijgbaar via de boekhandel. Het boek heeft een formaat van 30 x 30 cm, telt 176 pagina's en kost E 29,50.