Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-472       |
|                                            |Arnhem|22 juni 2005   |
|                                            |,     |               |
Vervolgvoorstel streekplan gelderland

Gedeputeerde Staten (GS) hebben zich naar aanleiding van de behandeling in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening in een vervolgvoorstel aan Provinciale Staten nogmaals uitgesproken over enkele onderwerpen in het nieuwe streekplan. Zo houden zij bij functieverandering van gebouwen in het buitengebied vast aan hun voorkeur van wonen boven werken. Ook handhaven zij hun afwijzende standpunt ten aanzien van leisure-vestiging in het Rivierengebied. Om de vrees weg te nemen van inwoners van Angeren dat glastuinbouw te dicht bij hun dorp komt, willen zij een passage in het streekplan opnemen. Daarin wordt de gemeente Lingewaard gevraagd vorm te geven aan een bufferzone tussen de kern van Angeren en de glastuinbouw. Het Gelders Parlement (Provinciale Staten) stelt het streekplan woensdag 29 juni vast.

Meerdere fracties gaven in de commissievergadering te kennen dat zij bij functieverandering van gebouwen in het buitengebied 'wonen' en 'werken' op één lijn willen plaatsen. Ook wordt 'werken' in het buitengebied meer dan 'wonen' gezien als nieuwe economische drager. GS zijn het daar niet mee eens. Niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied kan negatieve effecten op de omgeving hebben: meer verkeer en zwaardere belasting van het milieu. Bovendien vinden zij dat 'wonen' zeker ook bijdraagt aan de vitaliteit van het buitengebied.

Het College van GS is het niet eens met het voorstel van enkele fracties voor economisch onderzoek in het Rivierengebied. Dat onderzoek zou gericht moeten zijn op alternatieven voor het leisure centrum of een andere aanwending van de beoogde locatie. GS hebben al eerder aangegeven dat grootschalige thematische voorzieningen, zoals leisure, alleen passen op goed ontsloten locaties binnen een stedelijk netwerk.

GS stellen voor dat er een bufferzone kan komen tussen de kern Angeren en de glastuinbouw die daar ontwikkeld wordt. Inwoners van Angeren zijn bang dat die ontwikkeling ten koste gaat van hun leefbaarheid. De gemeente Lingewaard kan dat in het bestemmingsplan regelen. GS stellen voor een passage in het streekplan op te nemen om dat te benadrukken.

Overigens handhaaft het college het standpunt dat de glastuinbouw in het concentratiegebied Huissen en Bergerden in oostelijke richting (Kamervoort) uitgebreid moet worden. Uitbreiding in westelijke of zuidelijke richting wijzen zij af. Daarmee willen zij doorgaan op de koers die al in de jaren 90 is ingezet. Die biedt voldoende capaciteit en mogelijkheden en is binnen het KAN-gebied zowel ruimtelijk, hydrologisch als infrastructureel goed inpasbaar. GS staan op het standpunt dat met deze koers de verdere vormgeving en ontwikkeling van het Park Over-Betuwe goed kan samengaan met de ontwikkeling van de glastuinbouw in dit gebied.