Ingezonden persbericht


Persbericht

23 juni 2005

War of the Worlds: Aarde bereidt invasie van Mars voor (2 juli Univ. v. Amsterdam)

Op 29 juni gaat wereldwijd Steven Spielbergs 'War of the Worlds' in première. Meer dan een eeuw geleden, in 1898, verscheen al het gelijknamige boek waar deze film losjes op gebaseerd is. Op 2 juli wordt aan de Universiteit van Amsterdam de invasie door Mars vanaf Aarde gepland.

H.G.Wells, zo'n beetje de uitvinder van de buitenaardse invasie, beschreef hoe Marsbewoners hun begerige blikken op de Aarde richtten en het leven van de mensen bestudeerden alsof het bacteriën onder een microscoop waren, wachtend op een geschikt moment om toe te slaan. De aliens landden op het Engelse platteland, zaaiden dood en verderf vanuit hun enorme driepotige oorlogsmachines, maar uiteindelijk... Nee, laten we de plot niet helemaal verklappen…

Tegenwoordig komt het gevaar niet meer van Mars, maar zijn het juist wij, Aardbewoners, die begerige blikken op Mars werpen. Al tientallen jaren wordt Mars geteisterd door een invasie van Aardse robotverkenners. Of het bij een invasie van robots moet blijven of dat er ook een invasie van mensen moet gaan plaats vinden wordt op 2 juli op de Universiteit van Amsterdam verteld door medewerkers van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, de Amerikaanse NASA en werknemers van de wereldwijde belangrijke Nederlandse ruimtevaartindustrie. Met als hoogtepunt een lezing door onze Nederlandse astronaut André Kuipers over een missie naar Mars.

Voor wie wil beleven hoe het werkelijk zit tussen Mars en Aarde heeft de Mars Society Nederland samen met het sterrenkundig instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam de eerste Nationale Marsdag georganiseerd om aan een breed publiek te laten weten wat Nederlanders doen in het Mars onderzoek van nu en van de toekomst. Op Zaterdag 2 juli zal tussen 9 en 5 uur in het UvA-gebouw A aan de Roeterstraat een uitgelezen selectie sprekers uit zeer diverse vakgebieden zijn visie geven op Mars in het algemeen en bemand Mars-onderzoek in het bijzonder.

De Nationale Marsdag is bedoeld als laagdrempelig evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in ruimtevaart, in ontdekkingsreizen, in de geschiedenis en in de toekomst. De voertaal is Nederlands en je hoeft zeker geen raketgeleerde te zijn om aan de dag deel te nemen met sprekers als André Kuipers.

De zaal aan de Roeterstraat gaat open om negen uur, de dag eindigt om vijf uur na een paneldiscussie. De toegang is ¤ 9,=.
Mars Society-leden, studenten en jongeren onder de 18 betalen slechts ¤5,=. Meer informatie is te vinden op www.marssociety.nl -------------------------------------------


- "We have always been explorers.
It is part of our nature."
Carl Sagan

Zaterdag 2 juli 2005

Nationale Marsdag: Mars_Van Robots naar Mensen
Locatie: Universiteit van Amsterdam gebouw A van het Roeterseilandcomplex, zaal A Roeterstraat 15,1018 WB Amsterdam

Programma:
9.00 Zaal open
9.30 dra. Artemis Westenberg - Mars Society opening 9.45 prof. Dr. Rens Waters - UvA_ welkom door het Sterrenkundig instituut 10.15 Kees Veenenbos - een rondleiding over de Rode Planeet 10.45 Koffiepauze
11.15 dra. Artemis Westenberg - Mars Society _ Mars: in de voetsporen van Tasman, Huygens en Lely

12.00 Pauze

13.00 Dr. Ir. Cock Heemskerk (Dutch Space): Robots of Mensen? 13.30 Dr. Rolf de Groot (NPP/ AURORA raad ESA)

- hoe krijgen we mensen naar Mars (Aurora programma ESA) 14.15 Maarten Sierhuis - (NASA AMES Research, human centered computing) Praten met Robots

15.00 Theepauze

15.30 drs. André Kuipers - Waarom ik naar Mars zou gaan 16.15 Paneldiscussie - Mensen of Machines,
met André Kuipers, Cock Heemskerk, Maarten Sierhuis, panelleiding: Artemis Westenberg
17.00 Einde

---

De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld. De Stichting Mars Society Nederland is een van de afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars.

De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde. Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, in een sedimentsgebied vergelijkbaar met de Gusev Krater op Mars waar de rover Spirit net geland is. Het European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS) zal volgend jaar in Europa in gebruik worden genomen op een jonge lava stroom op IJsland in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society. Deze zomer zal het station tentoongesteld worden door het Science Museum in Engeland.

Per ruimtemissie op de planeet Mars zal er ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet worden verricht. In de habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 1 ½ jaar gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten. Recent was de voorzitter van de Mars Society, Artemis Westenberg, enkele weken op het station in Utah als testastronaut. Zowel NASA als ESA (European Space Agency) zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden ook instrumenten voor hen getest. De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA's (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee reeds operationele Mars Society habitats.

In antwoord op de plannen van president Bush om mensen naar de Maan en naar Mars te zenden hebben de Europese Mars Society afdelingen aan de Europese Unie gevraagd de reeds geplande bemande Marsmissie van de ESA voor 2030 naar voren te halen. Onderzoek in de Ruimte en vooral missies naar Mars inspireren de jeugd in de richting van technische studies en beroepen. Ruimtevaart is bovendien zonder twijfel het middel bij uitstek om Europa te verenigen.

Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.


- Nationale Marsdag 2 juli, Roetereiland, Universiteit van Amsterdam: http://www.marssociety.nl/agenda.php#nmd


- Voor een plattegrond van het Roetereiland:

http://www.uva.nl/locaties/map_oost.cfm

- projecten van de Mars Society
http://www.marssociety.nl/projecten.php

- Voor de website van de Mars Exploration Rovers: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html
- voor een overzicht van de Europese Satelliet Mars Express: http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/index.html


- de website van Kees Veenenbos: www.space4Case.com
- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos http://ltpwww.gsfc.nasa.gov/tharsis/other_links.html De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst: 'Award-winning artistic renders of Mars by Kees Veenenbos'.
- voor de ESA, AURORA: www.esa.int/SPECIALS/Aurora/
- Voor een uitgebreid overzicht over Mars: www.marssociety.nl



Ingezonden persbericht