Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 24 juni 2005

Daklozen bezoeken Het Nederlands Stripmuseum Groningen

Artistieke daklozen exposeren hun werk

Op woensdag 29 juni laten ongeveer dertig daklozen zich van hun meest artistieke kant zien. De daklozen zijn door Het Nederlands Stripmuseum Groningen uitgenodigd voor een workshop striptekenen. Deze dag is georganiseerd in samenwerking met Stichting Huis, voor thuis- en daklozen. De workshops staan onder leiding van professionele striptekenaars en worden gehouden in het atelier van het museum. Het resultaat van deze workshop wordt 5 juli gepresenteerd aan de overige daklozen. Martine Visser, de wethouder van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), wordt hierbij ook verwacht. Speciaal voor deze dag komt het werk te hangen in het auditorium van Het Nederlands Stripmuseum Groningen.

Stichting Huis, voor thuis- en daklozen
De Stichting Huis, voor thuis- en daklozen in Groningen biedt sinds 1981 onderdak aan mensen die tijdelijk of permanent thuis- of dakloos zijn. De stichting doet dit door zelf, of samen met anderen, opvang- en woonvoorzieningen te exploiteren. De Stichting Huis richt zich op een zeer brede doelgroep. Door een laagdrempelig, dienstverlenend en divers aanbod te creëren probeert zij eenieder een passend aanbod te doen. De opvangvoorzieningen zijn zo georganiseerd dat zij verschillende thuis- en daklozen groepen kunnen opvangen.

Workshops striptekenen
Het Stripmuseum organiseert ook workshops striptekenen voor kinderen. In de diverse schoolvakanties (en op aanvraag) worden deze workshops gehouden in het atelier van het museum. Hierbij staat telkens een ander thema centraal. Zo leert men het ontwikkelen van een stripfiguur of het ontwikkelen van een goed stripverhaal. De workshops staan onder leiding van professionele striptekenaars en bezoekers kunnen zich vooraf inschrijven. Zelfgemaakte strips van kinderen en volwassenen kunnen meedoen aan "De Belofte". Dit is de permanente striptekenwedstrijd van het museum. Hierbij wordt gezocht naar de toekomstige striptekenaars.

Nederlandse striphelden
In het Stripmuseum kan de bezoeker kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de liefhebbers zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (