Gemeente De Wolden


Persbericht

'Reestdal-katern' gepresenteerd

Woensdag 29 juni wordt de laatste van vier informatieavonden gehouden over het onderhoud van karakteristieke boerderijen en boerenerven in het Reestdal. De avond wordt in samenwerking met de gemeente Hardenberg georganiseerd in natuurinformatie-centrum "De Wheem" te Oud-Avereest en begint om 20.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst worden bewoners van een Reestdal-boerderij geïnformeerd over de bijzonderheden van het Reestdalgebied. Monumentenwacht geeft een toelichting op het project, waarna de karakteristieken van de boerenerven in het Reestdal worden gepresenteerd door de Werkgroep Boerenerven.

De aanwezige bewoners van een Reestdal-boerderij ontvangen een Onderhoudswijzer voor de Boerderij, vol wetenswaardigheden en praktische tips over het boerderij-onderhoud, met een extra Reestdal-katern. Het Reestdal-katern gaat dieper in op historie en karakteristieke kenmerken van boerderijen en boerenerven in het Reestdal. Dit katern is voor andere belangstellenden ook los verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in de regio voor E 2,75.

In de gemeenten De Wolden, Meppel en Staphorst werden deze informatieavonden al eerder gehouden. Bewoners die toen verhinderd waren kunnen de bijeenkomst vanavond alsnog bijwonen en de Onderhoudswijzer in ontvangst nemen. Zij kunnen de Onderhouds-wijzer ook gratis ophalen bij het gemeentehuis, afdeling Monumentenzorg.

Bewoners van een Reestdal-boerderij met interesse in een advies op maat over het onderhoud aan hun pand kunnen zich aan het einde van de avond opgeven voor een gratis bouwkundig advies of erfadvies. De bouwkundige inspecties worden uitgevoerd door de Monumentenwacht. Voor de erfadviezen werkt de Drentse werkgroep Boerenerven samen met een landschapsarchitect van Het Oversticht. Ook voor de andere gemeentes is opgave nog steeds mogelijk via Monumentenwacht, tel. 038 460 32 37.

In het kader van het project 'Samen over de Reest' willen de vier gemeentes De Wolden, Meppel, Staphorst en Hardenberg samen met andere aanliggende gemeentes, provincies, waterschap en bewoners, werken aan het behoud van de identiteit en de bijzondere kwaliteiten van het Reestgebied. De vele karakteristieke boerderijen en boerenerven zijn zeer bepalend voor de kwaliteit van het gebied. Goed onderhoud daarvan is dan ook belangrijk. Daarom werd speciaal voor bewoners van een Reestdal-boerderij een informatieavond georganiseerd met Monumentenwacht Drenthe en de Werkgroep boerenerven Drenthe.

///////////////////////////////