Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NMA OPNIEUW VOOR DE RECHTER IN CONFLICT MET 64 AUTOBERGERS

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA moet zich op Woensdag 29 juni voor de 2e maal in 6 maanden, voor de Rechtbank Rotterdam verantwoorden inzake haar kartelbesluit Bergingsmarkt en haar lopende onderzoek in de bergingsmarkt.


64 Nederlandse autobergers, die in december 2004 bij dezelfde Rechtbank al op belangrijke onderdelen in het gelijk zijn gesteld, eisen nu onmiddelijke intrekking van de kartelontheffing die, door de NMA, in 1999 aan de Nederlandse verzekeraars/alarmcentrales is verstrekt. De autobergers stellen dat de ontheffing, die inmiddels al tot honderden miljoenen schade heeft geleid, op tenminste 10 feitelijke en juridische gronden nooit verstrekt had mogen worden.

Het lopende onderzoek, waartoe de Rechtbank de NMA in december 2004 veroordeelde, gaat volgens de bergers veel te lang duren. Omdat de huidige ontheffing juridisch kan worden verboden, hoeft het (volledige) onderzoek niet te worden afgewacht. Indien de rechter besluit tot nietigverklaring, dan zijn de bergers bereid acuut weer aan het werk te gaan tegen de in 1999 met de verzekeraars overeengekomen tarieven.

Indien de NMA niet tot een intrekkingsbesluit kan worden gedwongen, betekent dat het einde van zo'n 60 tot 80 (van de 190) bergingsbedrijven. Hiermee gaat dan nog dit jaar 40% van het totaal aantal bedrijven failliet en ruim 60% van de spoedeisende capaciteit komt te vervallen. De desastreuze gevolgen zijn in een onderzoeksrapport door PricewaterhouseCoopers vastgesteld.

Om meer concurentie mogelijk te maken hebben de autoverzekeraars, op verzoek van en met toestemming van de Rijksoverheid, op onjuiste gronden een marktwerking gecreerd die tot onomkeerbare gevolgen zal leiden. Voorzieningenrechter Rotterdam, woensdag 29-6-2005, 09.30 u

Vereniging Bergers belangen
Amersfoort

Mart van Marwijk, voorzitter

Maarten Brekelmans, woordvoerder

06 - 53 121 121
Jos Dijkstra, woordvoerder

071 - 541 5560