Opening tentoonstelling Kinderdijk Tentoonstelling toont op speelse wijze de voortdurende strijd tegen het water. (28-06-2005)

Op 29 juni openen de heren Bikker (namens het Waterschap) en Luteijn (namens de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) de tentoonstelling Wind, Water en Wieken. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis van Kinderdijk en de voortdurende strijd tegen het water. Ook nemen zij de nieuwe aanlegsteiger direct achter het Wisboomgemaal in gebruik. Vanaf de aanlegsteiger kan een rondvaart door het molencomplex gemaakt worden. Tevens zullen een aantal partijen hun bijdrage bekend maken aan de verdere ontwikkeling van Kinderdijk.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is gericht op de schoolgaande jeugd en gaat over de geschiedenis van Kinderdijk en de voortdurende strijd tegen het water. De tentoonstelling is ingericht in het Wisboomgemaal. Dit stoomgemaal uit 1868 is vorig jaar door het Hoogheemraadschap Alblasserwaard Vijfheerenlanden gerestaureerd. De tentoonstelling Wind, Water en Wieken is ontwikkeld door de Stichting Werelderfgoed en Waterschap Rivierenland met hulp van de Stichting Koninklijke Heidemij en Europese subsidie. De animaties van de tentoonstelling zijn gemaakt door leerlingen van het Grafisch Lyceum uit Rotterdam. De tentoonstelling wordt ook geschikt gemaakt voor de vele internationale groepen die Kinderdijk bezoeken.

Aanlegsteiger
Rondvaartboten kunnen voortaan bij de bezoekersmolen en het Wisboomgemaal aanleggen. Bezoekers kunnen een bezoek aan de tentoonstelling combineren met een rondvaart door het molencomplex en aansluitend de bezoekersmolen aan doen. Ook boten van of naar Giessenburg kunnen voor de deur van de bezoekersmolen en de tentoonstelling aanmeren.

De Stichting Werelderfgoed en Waterschap Rivierenland willen door middel van deze tentoonstelling met name de jeugd bewust maken van de noodzaak van een goed waterbeheer. Niet alleen door de prachtige oude techniek van de polder- en boezemmolens te tonen, maar vooral door een relatie te leggen met het heden: hoe wordt de strijd tegen het water nu gevoerd en waarom is dat noodzakelijk? Om meer jongeren, toeristen en bezoekers uit de regio te bereiken worden onder andere nieuwe educatieve pakketten en technologieën inzetten. Op het gebied van restauratie en toeristische infrastructuur zijn ook veel ontwikkelingen gaande. De stichting blijft in haar streven tot behoud van het werelderfgoed Kinderdijk ook in de toekomst afhankelijk van derden. Op 29 juni maken een aantal partijen bekend hoe zij willen investeren in de verdere ontwikkeling van Kinderdijk.

Terug

terug overzicht
---