Gemeente Groningen

dinsdag 28 juni:
Aantal kiesgerechtigden bij referendum Grote Markt Oost: 149.104

Het aantal kiesgerechtigden in de gemeente Groningen voor het referendum dat op 29 juni 2005 wordt gehouden over de startnotitie Grote Markt Oostzijde, is na ambthalve correctie per peildatum minus overlijden vastgesteld op 149.104. Daarmee ligt nu definitief de hoogte van de gekwalificeerde meerderheid vast. Deze grens van 30% van de kiesgerechtigden is vastgelegd in de Groningse referendumverordening en bedraagt nu 44.732 stemmen.

Wanneer is het referendum geldig?
De uitslag van het referendum is pas geldig als een `gekwalificeerde meerderheid' tot stand is gekomen. Om de startnotitie Grote Markt Oostzijde te verwerpen moeten er meer tegenstemmers dan voorstemmers zijn. Bovendien moet het aantal tegenstemmers minimaal 30 procent zijn van het totale aantal kiesgerechtigden. Tegenstemmers moeten dus èn de meerderheid behalen èn het totale aantal tegenstemmers moet tenminste 44.732 mensen bedragen. De eis van de gekwalificeerde meerderheid is vastgelegd in de Referendumverordening 1999, die de gemeenteraad in juni 1999 heeft vastgesteld.

Wat gebeurt er na 29 juni?
Als de uitslag van het referendum is bekend gemaakt zijn er drie situaties mogelijk:
Er zijn meer voorstemmen uitgebracht dan tegenstemmen. In dat geval wordt de startnotitie Grote Markt Oostzijde vastgesteld en verder uitgewerkt.
Er zijn meer tegenstemmen uitgebracht dan voorstemmen en de benodigde 30 procent is gehaald. In dat geval komt er geen uitwerking van de startnotitie Grote Markt Oostzijde. Het plan is daarmee van tafel.
Er zijn minder tegenstemmen uitgebracht dan de benodigde 30 procent. Dan is niet voldaan aan de eis van de gekwalificeerde meerderheid en wordt het referendum als `niet gehouden' beschouwd. In dit geval wordt de startnotitie vastgesteld en komt er een nadere uitwerking van het plan voor de Grote Markt Oostzijde.

Definitieve uitslag
Formeel wordt het totale aantal kiesgerechtigden voor het referendum over de startnotitie Grote Markt Oostzijde pas op 1 juli 2005 vastgesteld door het centraal stembureau - zoals gebruikelijk twee dagen na de stemming. De definitieve cijfers zullen vermoedelijk iets hoger of lager uitvallen. Dit wordt veroorzaakt door verhuizing of overlijden van kiesgerechtigden in de periode tot aan het referendum.