Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --


---

28/06/05: MKB organiseert conferentie over softwarepatenten in het EP
---

Brussel. Woensdag 29 juni vindt in het Europees Parlement de conferentie getiteld "Claiming Economic Majorities: the Software Patent Case" plaats. Dit is een gezamenlijk initiatief van Europese MKB bedrijven in de ICT sector die met grote meerderheid tegen octrooien op software zijn.

Onderzoek uitgevoerd door de Europese Commissie en regeringen van EU lidstaten heeft aangetoond dat - op het gebied van software en gerelateerde industrie - het Midden en Klein Bedrijf (MKB) verantwoordelijk is voor de grootste bijdrage aan de economie en banenmarkt. De meeste MKB bedrijven in de ICT sector zien het patentsysteem als een direct gevaar in plaats van een middel om hun uitvindingen te "beschermen". Echter, het grootste gedeelte van de lobby betreffende softwarepatenten, die wordt verricht in naam van het MKB, probeert de wetgevende instanties het tegenovergestelde te doen geloven.

Verscheidene lobbygroepen met totaal verschillende achtergronden beweren allemaal de belangen van het MKB te behartigen. Om deze verwarring de wereld uit te helpen organiseert de European Confederation of Associations of Small and Medium Enterprises (CEA-PME) deze conferentie, waar het MKB zelf zijn stem zal laten horen. Kleine en middelgrote ICT bedrijven uit heel Europa reizen af naar Brussel om daar een tegenwicht te bieden aan de "astroturfing" die momenteel gaande is. Doel is om duidelijk te krijgen hoe MKB's met verscheidene "business models" een getrouwe representatie kunnen vinden in de huidige lobby circuits in Brussel en om te laten horen hoe het MKB werkelijk denkt over softwarepatenten.

Om 10:00 uur vindt een persconferentie plaats in de "press room" van het Europarlementsgebouw.


---

Nadere informatie

---

Website van de conferentie:
http://www.economic-majority.com/konf050629/index.en.php

Uitleg astroturfing:
http://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

Persbericht UEAPME over JURI stemming:
http://www.ueapme.com/docs/press_releases/pr_2005/050621_Computer_Patent.pdf


---

Contact

---

Ir. Arend Lammertink
arend@vrijschrift.org
tel. +316 5425 6426

Joris Mooij
jorism@vrijschrift.org
tel. +316 4767 4858

Jeroen Dekkers
jeroen@vrijschrift.org
tel. +316 2484 2549


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

---