Gemeente Amsterdam

Zomeractie om voortijdige schoolverlaters op te sporen

21 juni 2005
---
Oost/Watergraafsmeer

Woensdag 29 juni aanstaande start in de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer, Amsterdam-Centrum en Zeeburg de Zomersneeuwbal-actie van het RMC, steunpunt voortijdig schoolverlaters.

Met deze actie willen de stadsdelen deze zomer voortijdig schoolverlaters opsporen met als doel om ze zoveel mogelijk terug te laten keren naar school of te begeleiden naar een baan.

Het startschot voor de sneeuwbal geven de portefeuillehouders Antoinette Tanja, Els Iping en Fatima Elatik op woensdag 29 juni om 17.00 uur bij de muziektent in het Oosterpark door te rappen met Bad Brya, rapper uit stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Daarna gaan zij op pad om contact te leggen met jongeren tussen 17 en 23 jaar die zonder diploma van school zijn gegaan.

Regoniaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten

De portefeuillehouders sporen hen aan contact op te nemen met het Regoniaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten (RMC). Het RMC probeert voortijdige schoolverlaters terug te laten keren in het onderwijs, zodat ze alsnog een startkwalificatie kunnen halen, of begeleidt ze naar een maximaal haalbare positie op de arbeidsmarkt.

Om de jongeren te bereiken wordt intensief samengewerkt met alle organisaties die met jongeren werken in stadsdelen Oost/Watergraafsmeer, Centrum en Zeeburg. Ook worden andere jongeren, familieleden of buurtbewoners ingeschakeld.

Het 1000-jongerenplan

De Zomersneeuwbal-actie is een onderdeel van het 1000-jongerenplan. Dit plan is gemaakt om zo snel mogelijk contact te krijgen met 1000 jongeren van wie niet bekend is wat zij doen. Sommigen zijn misschien weer naar school, anderen zijn naar tevredenheid aan het werk en weer een andere groep heeft misschien problemen. Vaak zijn ook adressen veranderd.

In het jaar dat RMC-Oost/Centrum nu functioneel is, zijn er goede resultaten behaald. In de drie stadsdelen zijn bijna 1300 jongeren weer naar school, aan het werk of met een voortraject bezig (meting 1 mei 2005).