Gemeente Capelle a/d IJssel

Kampvuur in Schenkel en de Hoven. Als een lopend vuurtje door de buurt

Bewoners rondom het kampvuur

Woensdagavond 15 juni vond voor Schenkel de eerste bijeenkomst Als een lopend vuurtje van dit jaar plaats. Diezelfde avond werd in de Hoven de derde en laatste kampvuurbijeenkomst gehouden. De avond begon met wat regen, maar gelukkig werd het al snel droog. Onder het genot van een drankje konden de bewoners van De Wilgenhoek en de Hoven hun meningen, ideeën en klachten over de eigen woonbeleving kwijt bij de betrokken wijkprofessionals. Een samenvatting.

Wilgenhoek

De aanwezige bewoners van de Wilgenhoek zijn redelijk tevreden over het wonen. Zij kennen de buren en hebben prettig contact. Sommigen spraken over de geluidsoverlast in de flats, waardoor het belangrijk is dat er goede verhoudingen onderling zijn. Er is ook gesproken over de aanpak van het groen. Sommige afspraken over het onderhoud ervan worden niet nageleefd, wat tot ergernis leidt. De overlast door jongeren werd ook naar voren gebracht.

De aanwezige jongeren spraken over het feit dat er nergens een plek voor ze is waar ze elkaar buiten kunnen ontmoeten. Ze komen wel in het buurthuis, maar zouden erg graag een plek willen hebben waar ze elkaar dagelijks kunnen treffen. De aanwezige kinderen uit de buurt hebben een verzoek ingediend bij wijkcontactfunctionaris Werner Kasten: zij willen heel graag een skatebaan in de wijk.

Hoven

In de Hoven konden de bewoners van de Hoven op het binnenterrein van de Valkenhof in gesprek gaan met de wijkprofessionals. Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende verhalen en klachten naar voren. Sommige mensen waren tevreden over het wonen in de Hoven en woonden er al zeer lang (enkele zelfs al 30 jaar!). Ze vinden het absoluut niet leuk dat de Hoven afgebroken worden. Vooral de onzekerheid over wanneer dit gaat gebeuren en waar ze dan tijdelijk worden opgevangen, maakt een aantal mensen zeer onrustig.

Vooral de bewoners van de Arendshof zijn niet tevreden over de eigen woonomgeving. Zij willen graag een beter contact met de woningbouwvereniging. Ze voelen zich niet gehoord en vinden tevens dat de woningbouwvereniging telefonisch slecht te bereiken is. Er hangen veel mensen rond in en om de Arendshof die er niet wonen. Er is een vermoeden dat er hier wordt gedeald. De bewoners merken een duidelijke verslechtering van de woonomgeving na de sloop van de Buizerdhof.

Het bestuur van buurthuis De Fluiter was aanwezig om met de mensen te praten over de beleving van het buurthuis. Een groep allochtone vrouwen kwam kennis maken en gaf aan behoefte te hebben aan verschillende activiteiten in het buurthuis, zoals naailes, taalles en kinderopvang. Het bestuur van De Fluiter is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor het buurthuis en tevens naar mensen die cursussen willen geven in het buurthuis.

De bijeenkomst in Schenkel werd georganiseerd door Esther Reijerkerk van Bewonersondersteuning Capelle. Verder waren aanwezig: wijkfunctionaris Werner Kasten, wijkagent Jacques Lems, jongerenwerker Gino Promes van Stichting Jongerenwerk Capelle en Arend Smit van Com·wonen. Ook was een aantal vrijwilligers van het WOP Schenkel aanwezig.

In de Hoven werd de bijeenkomst georganiseerd door opbouwwerkster Hanny de Jong van de Bewonersondersteuning Capelle. Aanwezig waren: wijkcontfunctionaris Ineke Ruijzing, wijkagent Adrie Goedgebuure, jongerenwerkers Renneck van der Sluis en Arjan Wagenaar van Stichting Jongerenwerk Capelle, Pasito Stroop van Comsbwonen, Miep Hordijk van BAS De Hoven, voorzitter Corrie Kortooms van Huurdersvereniging De Hoven en het bestuur van Buurthuis De Fluiter.

Volgende vuurbijeenkomst

De volgende Als een lopend vuurtje door de buurt wordt gehouden op woensdag 29 juni 2005 op het trapveldje bij de Dotterlei. Deze bijeenkomst wordt ook leuk voor de kinderen, want er zal een springkussen staan!

Meer informatie?

Heeft u vragen over de activiteiten, Bewonersondersteuning Capelle of de leefbaarheid in uw straat of buurt in Schenkel, dan kunt u altijd contact opnemen met Esther Reijerkerk van Bewonersondersteuning Capelle. Ook voor meer informatie, of als u actief wil meehelpen met de organisatie van diverse activiteiten in uw eigen buurt (we zijn nog op zoek naar vrijwilligers!), kunt u contact met haar opnemen, tel. 06-38 31 33 24. Heeft u vragen over buurthuis de Fluiter, het opbouwwerk of de leefbaarheid in uw straat of buurt in Middelwatering, dan kunt ook contact opnemen met Hanny de Jong van de Bewonersondersteuning Capelle. Zij is regelmatig te vinden in buurthuis De Fluiter, tel. 010-451 97 55.