Gemeente Sneek


50 jaar zomeravond-beiaardconcerten in Sneek
Ook dit jaar is er weer een serie concerten samengesteld met een breed en gevarieerd aanbod, waarin de vele mogelijkheden van de beiaard als concertinstrument naar voren zullen komen.

Het eerste concert op woensdag 29 juni 2005 wordt verzorgd door stadsbeiaardier Dirk S. Donker. Hij speelt bewerkingen voor beiaard van composities uit de barok en de twintigste eeuw en ook enkele originele beiaardwerken. Donker staat bekend als propagandist van originele beiaardwerken en op nagenoeg al zijn programma's prijken dan ook werken die specifiek voor de beiaard als concertinstrument zijn geschreven.
Het concert begint om 20.00 uur
Een geschikte luisterplek is het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk.

Programma 29 juni 2005

1. Johann G. Walter (1684 - 1748)
Concerto

- Allegro

- Adagio

- Allegro
(bewerking Leen 't Hart)

2. Johann L. Krebs (1713 - 1780)
Jesu, meine Freude

- Praeambulum

- Choral

- Choral (alio modo)
(bewerking Arie Abbenes)

3. John Stanley (1713 - 1786)
Suite in F

- Introduction

- Trumpet-tune

- Moderato

- Allegro moderato
(bewerking Leen 't Hart)

4. Piet Post (1919 - 1979)
Valeriussuite

- Merck toch hoe sterk

- Gelukkig is het land

- Slaat op den trommele

- Kom nu met zang

5. Gerard H. Boedijn (1893 -
Zes Aquarium miniaturen Op. 137

- Intrada der zwaardvissen

- Springrei der watervlooien

- Pavane der slakken

- Wals der waterplanten

- Tango der goudvissen

- Quick-step der stekelbaarsjes

6. Frank Steijns (*1970)
Fantasie over een Russisch volksliedje

7. Dimitri Shostakovitch (1906 - 1975)
The Second Waltz (1938)
bewerking Frank Steijns)
Programma 2005
Een boekje met de volledige programma's van de concerten, met toelichtingen door de concertgevers, en informatie over het carillon is gratis verkrijgbaar in de hal van het stadhuis, in de Martinikerk en verder bij de VVV, de openbare bibliotheek en het Fries Scheepvaart Museum.

Geschiedenis
Vijftig jaar geleden werd in Sneek begonnen met een jaarlijkse serie zomeravondconcerten op het carillon van de Martinikerk. Die concerten vonden plaats op 14 juli, 27 juli en 24 augustus 1955. Ze werden gegeven door achtereenvolgens de toenmalige stadsbeiaardier Flucie van Bergen, Leen 't Hart en Romke de Waard. In 1956 werden er al vijf concerten georganiseerd en sedertdien is het aantal gehandhaafd op een vijf- of zestal. De organisatie gebeurde in die beginjaren onder auspiciën van de "Vrienden van de Sneker Beiaard". Deze "vrienden" zijn er niet meer. Hoe lang deze promotors van het carillon actief zijn geweest is niet bekend. De organisatie van de zomeravondconcerten is na verloop van tijd in handen gekomen van de stadsbeiaardier, in samenwerking met de gemeente, en dat is nog zo. Gewoonlijk worden twee concerten door de stadsbeiaardier zelf gegeven. Verder komen gastbeiaardiers naar Sneek. Door de contacten die Flucie van Bergen had in de beiaardwereld en dankzij de bekendheid en de relaties van zijn opvolger Dirk S. Donker, nog steeds volop in functie, hebben in die vijftig jaar vele beiaardiers uit zowel binnen- als buitenland geconcerteerd op de Sneker beiaard.

* Pagina met informatie over het carillon

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 28-6-2005