Ingezonden persbericht


Persbericht van de Roosevelt Academy

UITGESTORVEN GEWAANDE TAAL ONTDEKT IN GRIEKENLAND

Een taal waarvan het was gedacht dat die al bijna vijftig jaar geleden was uitgestorven is ontdekt in Griekenland door Mark Janse, hoogleraar Taalwetenschap en Klassieke Talen & Culturen aan de Roosevelt Academy in Middelburg en Universiteit Gent. Het gaat om het Cappadocisch, een hoogst merkwaardige Grieks-Turkse mengtaal die tot de jaren 20 van de vorige eeuw in Cappadocië (Centraal-Turkije) gesproken werd.

De Cappadociërs stammen af van de oude Hittieten, werden volledig gehelleniseerd na de verovering van Klein-Azië door Alexander de Grote, en vervolgens grotendeels verturkst na de overwinning van de Turken op het Byzantijnse leger in de slag bij Manzikert (1071). Na de val van Smyrna in 1922 werden de Cappadociërs verplicht naar Griekenland te emigreren, waar ze hun taal al snel verdrongen.

In Griekse oren klonk het Cappadocisch als Turks, wat na meer dan vier eeuwen Turkse overheersing van Griekenland niet bepaald positief onthaald werd. De eerste generatie Cappadociërs bleef hun taal nog in intieme kring gebruiken, maar naar buiten toe werd het Grieks de eerste taal. De volgende generatie werd min of meer verboden de taal te spreken om discriminatie te voorkomen en sociale integratie te bevorderen. De laatste (oude) sprekers werden in de jaren 50 en vroege jaren 60 gesignaleerd. Janse, internationaal beschouwd als de grote specialist van het Cappadocisch, heeft zopas in Griekenland nieuwe sprekers ontdekt. Het gaat om de derde generatie Cappadociërs die, in tegenstelling tot hun ouders en grootouders, trots zijn op de taal van hun voorouders en deze zijn blijven spreken.

Het gaat om jonge sprekers van middelbare leeftijd die een zeer zuivere vorm van Cappadocisch spreken. Alsof je Homerus uit de Ilias hoort citeren , aldus een enthousiaste Janse. Het is groot nieuws in een periode waarin naar schatting 50-90% van de ongeveer 6.000 talen van de wereld met uitsterving bedreigd wordt. Het Cappadocisch is bovendien een levende getuige van de vreedzame samenleving tussen Grieken en Turken, die traditioneel toch als elkaars erfvijanden beschouwd worden. Janse gaat nu samen met een collega van de Universiteit van Patras werken aan een grammatica, woordenboek en verzameling originele Cappadocisch teksten.

29 juni 2005

EINDE/

Voor redacties,

Ingezonden persbericht