Politie Groningen

Persberichten woensdag 29 juni 2005

Provincie Groningen 29-06-2005 -

Hoogezand: politiechef legt functie neer
De unitchef van de basiseenheid Hoogezand, Alex van de Ruit, heeft de korpsleiding verzocht hem per half juli van zijn functie te ontheffen. Aan zijn verzoek liggen persoonlijke omstandigheden ten grondslag. De korpsleiding heeft zijn verzoek aanvaard. Siemon Huisman, unitchef van de basiseenheid Winschoten, is benoemd als interim-unitchef voor Hoogezand per medio juli. Zijn functie in Winschoten wordt tijdelijk waargenomen door Leo Prins, projectleider van de basiseenheid aldaar.

Alteveer: fietsster gewond
Een 16-jarige fietsster uit Onstwedde is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval aan de Beumesweg in Alteveer. Op de kruising met de Hochterweg kreeg het slachtoffer geen voorrang van een auto, bestuurd door een 34-jarige man uit Schildwolde. Het meisje liep heup- en rugletsel op en is voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis.

Snelheidscontroles regio: dinsdag
Veendam: Egypteneinde
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 515 voertuigen, aantal overtredingen: 82, hoogst gemeten snelheid: 88 km.
Scheemda: Oude Rijksweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 414 voertuigen, aantal overtredingen: 38, hoogst gemeten snelheid: 108 km.
Sappemeer: Noordbroeksterstraat
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: onbekend, aantal overtredingen: 5, hoogst gemeten snelheid: 70 km.
Marum: A7
Limiet: 120 km per uur, gecontroleerd: 12000 voertuigen, aantal overtredingen 19, hoogst gemeten snelheid: 187 km. De hoogst gemeten snelheid werd gereden door een 31-jarige automobilist uit Almere. Hij werd staande gehouden en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Bourtange: hennepkwekerij
In een woning en een bijgebouw aan het Spooklaantje in Bourtange trof de politie dinsdagmiddag na binnengekomen tips een omvangrijke hennepkwekerij aan. In totaal werden een krappe 3000 hennepplanten verwijderd. De gebruikelijke kweekapparatuur werd in beslag genomen. Appartuur en planten worden in overleg met de officier van justitie vernietigd. Bij onderzoek is gebleken dat de elektriciteit voor de kwekerij buiten de stroommeter om werd afgenomen. Het is nog niet bekend wie eigenaar is van de kwekerij. De politie stelt een nader onderzoek in.

Garmerwolde: motorrijder gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Provincialeweg N360 in Garmerwolde is dinsdagmiddag een 46-jarige motorrijder uit Ten Boer gewond geraakt. Het slachtoffer reed in de richting van zijn woonplaats en haalde een vrachtauto in. Hij merkte te laat op dat een voor de vrachtwagen rijdende auto, bestuurd door een 35-jarige vrouw uit Garmerwolde, vaart minderde en linksaf een inrit in wilde rijden. Om een aanrijding te voorkomen remde de motorrijder hard. Hij kwam daarbij ten val en botste tegen de afslaande auto aan. De man liep heup- en beenletsel op en is voor onderzoek en behandeling overgebracht naar een ziekenhuis.

Leek: politie houdt doorrijder aan
Wegens doorrijden na een aanrijding heeft de politie dinsdagmorgen in zijn woning in Leek een 47-jarige automobilist aangehouden. De man veroorzaakte op op de Bosweg een aanrijding door tegen een geparkeerde auto aan te rijden. Hij reed na de botsing door. Getuigen meldden de aanrijding middels een briefje op de aangereden auto aan de eigenaresse. Deze vrouw, een 36-jarige inwoonster van Tolbert, vervoegde zich bij politie waarop een onderzoek werd ingesteld. De doorrijder werd naar aanleiding van de kentekengegevens van zijn auto thuis aangetroffen. De man werd meegenomen naar het bureau. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren en werd onderworpen aan de ademanalyse. Daarbij werd een bloedalcoholgehalte van 2.3 promille gemeten. Hij is na verhoor heengezonden. De man zegt de aanrijding niet te hebben gemerkt. Tegen de automobilist is proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs is door de politie ingenomen.

Groningen: automobilist onder invloed aangehouden
Een 27-jarige automobilist uit Amersfoort is dinsdagnacht op de Weg der Verenigde Naties aangehouden voor het rijden onder invloed. Bij een controle bleek dat de man had gedronken. Aan het politiebureau werd duidelijk dat hij 1.3 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Haren: Spanjaard op bromfiets op A28
De politie heeft dinsdagnacht een 26-jarige inwoner van Barcelona die met zijn bromfiets over de A28 bij Haren reed aangehouden omdat hij tevens onder invloed van alcohol verkeerde. Hij bleek 0.9 promille alcohol i n zijn bloed te hebben. Na overleg met Justitie werd meteen een boete opgelegd. Hij moest een bedrag van 150 Euro contant betalen. De bromfiets werd bij het politiebureau gestald. Deze kon hij in de loop van de dag weer ophalen.

Groningen: Hennepkwekerij in leegstaande woning>
De politie heeft dinsdagmiddag in een leegstaande woning aan de Folkingedwarsstraat een hennepkwekerij ontmanteld. In twee kamers werden in totaal 348 planten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden uit de woning gehaald en vernietigd. De stroom bleek illegaal afgetapt te zijn. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de plantage.

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft op de Beneluxweg in Groningen dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden met de lasergun. Daarbij werd een 19-jarige automobilist uit Uithuizen gelaserd op 124 km/u. dat was meer dan 50 km/ui boven het toegestaan maximum van 70 km/u. Verder werden nog 13 andere bestuurders bekeurd voor een overtreding van de
maximumsnelheid.
Op de Rijksweg in Groningen werden dinsdagmorgen 907 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 121 te hard. De hoogst genoteerde reed 84 km/u terwijl maximaal 70 was toegestaan.

Groningen: winkeldief mishandelt achtervolgende personeelsleden Een 28-jarige inwoner van Groningen heeft dinsdagmiddag twee personeelsleden van een winkel aan de Brugstraat in de stad mishandeld toen zij hem wilden aanhouden. De verdachte sloeg beiden enkele keren in het gezicht waardoor ze lichte verwondingen opliepen. De man had een sixpack bier uit de winkel meegenomen zonder dit te betalen. Hij werd vervolgens aangesproken door het personeel, waarna hij er vandoor ging. Hij werd achtervolgd door het tweetal en kon even later worden aangehouden, waarbij hij zich hevig verzette. De politie nam de man over en sloot hem voor nader onderzoek in.