Gemeente Zwolle

Eenmalige uitkering voor mensen met een laag inkomen

De gemeente Zwolle geeft nog dit jaar een eenmalige uitkering aan mensen met een laag inkomen. De verstrekking van deze uitkering is een initiatief van de gemeenteraad. De raad heeft hiervoor bij de begroting van 2005 eenmalig een bedrag van ¤ 150.000,00 ter beschikking gesteld. Daarnaast heeft de raad aan het college gevraagd om een tegemoetkoming voor de financiële gevolgen van de invoering van de identificatieplicht voor mensen met een laag inkomen. De uitkering wordt eind 2005 uitgekeerd.

De gemeente kan niet zomaar ongerichte inkomstenondersteuning verstrekken. Het inkomensbeleid is een taak van de rijksoverheid. Door de wet is verder de bijzondere bijstand en de gemeentelijke maatregelen beperkt tot ouderen en chronisch zieken en bij niet ouderen voor de kosten verbonden aan deelname van maatschappelijke activiteiten. Om tegemoet te komen aan de wens van de gemeenteraad is daarom door het college binnen de gestelde mogelijkheden naar een oplossing gezocht. De uitkering wordt gekoppeld aan de vergoeding van de kosten voor de onlangs ingevoerde identificatieplicht en de maatschappelijke participatie.

Identificatieplicht
In 2005 is de identificatieplicht uitgebreid. Iedereen van 14 jaar en ouder moet zich met een geldig identiteitsbewijs kunnen legitimeren. De identificatieplicht brengt met name voor minima met oudere kinderen extra kosten met zich mee zonder dat de bijstand daarvoor is aangepast. Als eenmalige tegemoetkoming in de kosten wordt daarom een tegemoetkoming verstrekt aan huishoudens met kinderen van 14 tot 18 jaar die van een inkomen moeten leven gelijk aan de bijstandsnorm. De tegemoetkoming bedraagt ¤ 31,25 per jongere (gelijk aan de kosten van een identiteitskaart).

Verder krijgen mensen van 21 tot 65 jaar, die van een inkomen op bijstandniveau moeten leven, een tegemoetkoming voor de deelname aan sociale, culturele, sportieve of recreatieve activiteiten en lidmaatschap bibliotheek. Om aan deze activiteiten te kunnen deelnemen, moet men zich kunnen legitimeren. De kosten van een legitimatiebewijs kunnen worden gezien als kosten om aan deze activiteiten te kunnen deelnemen. De tegemoetkoming bedraagt ¤ 35,00 per persoon.

Stimulans
Voor mensen met een chronische ziekte of een handicap wordt er vanuit gegaan dat zij extra kosten hebben gemaakt voor hun ziekte of handicap. Ook veel mensen van 65 jaar of ouder nemen niet deel aan maatschappelijke activiteiten. Om deze groepen te stimuleren is de tegemoetkoming bestemd voor:
§ de kosten van deelname aan sociale, culturele, sportieve of recreatieve activiteiten en lidmaatschap bibliotheek; § de kosten verbonden aan een telefoonabonnement, kabelaansluiting en of dagblad of tijdschrift;
§ de extra kosten verbonden aan ziekte of handicap. De tegemoetkoming voor deze categorieën bedraagt ¤ 35,00 per persoon.

De totale kosten van de eenmalige uitkering ad ¤ 175.000,- worden gedekt uit de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde gelden voor een eindejaarsuitkering en de reguliere middelen voor armoedebestrijding.


---