Gemeente Haarlem


29 juni 2005

187/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


EUR 7,9 miljoen voor extra kwaliteit voor realisatie Nieuwstad, Spoorzone Haarlem

Minister Dekker van het ministerie van VROM, stelt 7,9 miljoen beschikbaar voor het project Spoorzone Haarlem. Met de BIRK subsidie investeert het ministerie van VROM in projecten die passen binnen het ruimtelijk beleid en die de ruimtelijke kwaliteit van de stad versterken.
De minister spreekt met het verlenen van de subsidie haar waardering uit voor de planvorming rond de Spoorzone èn geeft zij aan positief gestemd te zijn over de haalbaarheid ervan. De toekenning is daarmee een belangrijk signaal voor de gemeente en stimuleert de gewenste kwaliteit in de ontwikkeling van de Spoorzone.

De toegekende subsidie is van groot belang voor de realisatie van belangrijke onderdelen van het Masterplan Spoorzone. Met de bijdrage geeft de minister steun aan de ambities voor de Nieuwstad en stelt de gemeente in staat hier extra kwaliteit te realiseren.

Het Masterplan Spoorzone kent een nieuwe fietsroute van de Schoterweg, via een nieuwe brug over het Bolwerk naar de Kruisweg/ Kruisstraat. De kruisstraat zal ingericht worden als 'rode loper' voor langzaam verkeer. Bij het station komen nieuwe fietsenstallingen en de bussen rijden straks over de Jansweg naar het Stationsplein. Langs het Stationsplein komt een aantal gebouwen die in grootte en hoogte verschillen. Deze gebouwen huisvesten kantoren, een hotel, horeca, winkels en woningen. Ook op het Kennemerplein is ruimte voor kantoren. De parkeergarage (gedeeltelijk) en de Beijneshal worden gesloot. De woningen en kantoren langs de Lange herenstraat blijven behouden. De Gonnetstraat wordt omgevormd tot aantrekkelijk woongebied, door uitplaatsing van milieuhinderlijke bedrijven. Onder de nieuwe woningen wordt een parkeergarage, voor centrumbezoekers, gerealiseerd. Het Bolwerk zal, in zijn oude pracht, met nieuwe gebruiksfuncties voor de aanliggende woonwijken worden hersteld. In 2010 zal de herinrichting een feit zijn.

Met de BIRK-regeling kunnen gemeenten, provincies of waterschappen aanvragen indienen voor projecten die de ruimtelijke kwaliteit van de steden en het landelijk gebied versterken. Het rijk investeert geld uit het BIRK op voorwaarde dat ook andere partijen investeren, zowel lokale en provinciale overheid als het bedrijfsleven.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl

---- --