Gemeente Zwolle

De Binnenstad Bereikbaar:
Waar staan we nu?

Het autoluw maken van de binnenstad is voortgekomen uit het vorig jaar vastgestelde Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015. Het is een van de maatregelen samen met de opknapbeurten, kwaliteitsmaatregelen en herinrichtingsprojecten- om een verblijf in de binnenstad plezieriger te maken. Want Zwolle wil in de toekomst een goed bereikbaar koop- en ontmoetingscentrum voor de hele regio blijven. Voor de bewoners moet het centrum een aantrekkelijke, veilige leefomgeving vormen. Om dit alles voor elkaar te krijgen wordt het Bereikbaarheidsplan Binnenstad opgesteld.

Een autoluwe binnenstad heeft veel gevolgen voor parkeren in de rest van de stad en vraagt om nieuw parkeerbeleid. Vorig jaar is dan ook de parkeernota Koersdocument Parkeren- vastgesteld door de gemeenteraad, het hoofdbestuur van de gemeente. In de nota staat op hoofdlijnen hoe en waar we in Zwolle kunnen parkeren, uitgewerkt naar de verschillende wijken. Nu de uitvoering nog. Het autoluw maken van de binnenstad wordt vooral gekoppeld aan het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015: zodra er een project in uitvoering gaat, wordt het autoluw maken meegenomen.

Ondernemers, bewoners en andere weggebruikers praten mee Hoe gaan we nu de plannen voor de binnenstad uitvoeren? In welke stappen haal je parkeerplekken weg? Hoe zorg je dat er steeds goede parkeeralternatieven buiten het centrum zijn? Hoe komen voetgangers, fietsers, gehandicapten en vrachtauto´s in de binnenstad? En wat betekenen de plannen voor bewoners en openbaar vervoer? Over deze vragen heeft het Platform Bereikbaarheid Binnenstad zich gebogen. Hierin zitten vertegenwoordigers van allerlei belanghebbenden, zoals ondernemers, bewoners, culturele instellingen, fietsers, gehandicapten, etc. Met de inbreng vanuit het bereikbaarheidsplatform kan het bereikbaarheidsplan voltooid worden en dit najaar worden aangeboden aan de Zwolse politiek.

Volgende stappen
Het streven is, dat het college van B&W, als dagelijks bestuur van de stad dit najaar een besluit neemt over het Bereikbaarheidsplan. Daarna wordt het plan aan u, inwoners van Zwolle, voorgelegd. Dit najaar kunt u dus meer informatie verwachten over de maatregelen in het Bereikbaarheidsplan. Als alles verloopt zoals gepland, komt het dit najaar voor iedereen ter inzage.

Een terrasje pakken op de Grote Markt is straks aangenamer zonder passerende auto´s.


---