GroenLinks

GroenLinks zorgt voor onderzoek emancipatie-effecten Wet Maatschappelijke Ondersteuning

29 juni 2005

Dankzij een motie van GroenLinks komt er een emancipatie effectrapportage over de WMO. De WMO vormt een extra belasting voor mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg en welzijnsector. Dit zijn met name vrouwen. GroenLinks verwacht dan ook flinke negatieve emancipatie-effecten. De EER moet dat zichtbaar maken.

Het kabinet zegt emancipatie belangrijk te vinden, maar uit haar beleid blijkt het tegenovergestelde. GroenLinksKamerlid Tonkens had daarom al meerdere malen voorgesteld de emancipatie-effecten te onderzoeken. Dinsdag 28 juni werd dit voorstel door een brede Kamermeerderheid ondersteund. Het onderzoek moet nog deze zomer plaatsvinden en naar de Kamer worden gestuurd voordat het wetsvoorstel WMO wordt behandeld.

Ook een andere motie van Tonkens kreeg steun van de meerderheid van de Kamer. In die motie vraagt de Kamer om concrete en meetbare criteria op basis waarvan pilots met huishoudelijke zorg worden geëvalueerd. De coalitiepartijen hebben deze pilots als voorwaarde gesteld om akkoord te kunnen gaan met het afschaffen van het verzekerde recht op huishoudelijke zorg in de AWBZ. Gemeenten zouden deze taak moeten overnemen. Staatssecretaris Ross lijkt de pilots als een formaliteit te zien en kon op geen enkele wijze duidelijk maken met welke resultaten zij tevreden zou zijn. Daarom heeft Tonkens de regering gevraagd aan te geven wanneer zij de pilots als succesvol beschouwt en op basis van welke criteria dat wordt geëvalueerd.

Evelien Tonkens

«