GroenLinks

Farah Karimi bij conferentie relatie EU-Iran in europarlement

Farah Karimi 29 juni 2005

´Iran na de verkiezingen´ is de titel van de conferentie, een initiatief van de Groenen/EVA-fractie in het Europees Parlement. GroenLinks Tweede-Kamerlid Farah Karimi is een van de sprekers woensdag 29 juni en behandelt de toekomstige relatie tussen de EU en Iran.

Aan deze conferentie nemen ook de Iranese schrijver Simin Behbahani, mensenrechtenactiviste Bianca Jagger, eurocommissaris voor buitenlandse zaken Benita Ferrero-Waldner, voorzitter van de parlementaire buitenlandcommissie Elmar Brok en de Britse journalist van BBC Persian, Sadeq Saba deel.

Boek
Karimi bracht eind mei haar boek ´Het geheim van het vuur´ uit. Hierin beschrijft ze hoe ze zich 25 jaar geleden in Iran als dochter van een onteigende landeigenaar aansloot bij de revolutie tegen de Sjah. Maar nadat de fundamentalistische politieke islam de macht greep, ging Karimi in de oppositie.

Ondergronds
Een paar jaar lang leefde en werkte ze ondergronds, maar doordat het regime steeds genadelozer optrad, moest ze halsoverkop het land verlaten. Uiteindelijk kwam ze in Nederland terecht, waar ze in 1998 Tweede-Kamerlid werd. In de zomer van 2004 maakte ze een reis door Iran, zodat haar boek niet alleen een terugblik op haar jeugd bevat, maar ook een commentaar op het huidige Iran.

Links

- volledige programma van de conferentie
Zie het origineel

- meer info over Farah Karimi

«