Gemeente Hoorn


Ontwikkeling Blauwe Berg voldoet aan normen luchtkwaliteit

Persbericht d.d.: 27 juni 2005

De ontwikkeling van De Blauwe Berg voldoet aan de normen van de lokale luchtkwaliteit zoals gesteld in het Besluit luchtkwaliteit. Het voldoet zowel in de tijdelijke situaties op korte termijn als ook in de eindsituatie op langere termijn, vanaf 2010. Dit concludeert onderzoeksbureau Goudappel Coffeng in het rapport `Onderzoek luchtkwaliteit De Blauwe Berg'. Dinsdag 28 juni vindt er een hoorzitting plaats over de resultaten van dit onderzoek in de Hoor- en Adviescommissie Bezwaarschriften.

Onderzoek luchtkwaliteit
Het bureau Goudappel Coffeng heeft onderzocht of de ontwikkeling van De Blauwe Berg past binnen grenzen die zijn gesteld voor het behoud van luchtkwaliteit. De onderzoekers hebben dit voor vier situaties berekend:

* de situatie in 2006, met de huidige wegenstructuur en een kunstijsbaan gerealiseerd

* de situatie in 2006, waarin de kunstijsbaan en een ontsluitingsweg langs de A7 zijn gerealiseerd

* de situatie in 2020, waarin de totale ontwikkeling op de Blauwe Berg is gerealiseerd

* de situatie in 2020, waarin naast de totale ontwikkeling op De Blauwe Berg, ook de geplande ontwikkelingen in Hoorn en de regio zijn gerealiseerd en Keern-Noord is afgesloten.

Het onderzoek laat zien dat in geen van de vier situaties de grenswaarden van de te onderzoeken stoffen zoals gesteld in het Besluit luchtkwaliteit, wordt overschreden. Dit geldt zowel voor de wegen in het studiegebied De Blauwe Berg als ook voor de toeleidende wegen, zoals het Keern, Bobeldijkerweg, Dorpsstraat en Slotenmaker. Dus zowel in aanloop naar de realisering van de plannen in het gebied De Blauwe Berg, als tot en met de periode na de realisering, voldoet de ontwikkeling aan de normen ten aanzien van het Besluit luchtkwaliteit.

Reden voor onderzoek
De rechtbank van Alkmaar maakte op 29 april jl. bekend dat ze het verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) van de bezwaarmakers voor de verleende vrijstelling en bouwvergunning voor de doorgaande weg en de kunstijsbaan had afgewezen. De rechter gaf wel aan dat op het gebied van de luchtkwaliteit er nog enkele onduidelijkheden waren. Het college van B en W heeft vervolgens besloten een extra onderzoek te laten doen naar de luchtkwaliteit in relatie tot de ontwikkelingen op De Blauwe Berg. Dit onderzoek geeft ook inzicht in de luchtkwaliteit op langere termijn, vanaf 2010. Omdat dit onderzoek nieuwe informatie bevat, moet het worden voorgelegd aan de Hoor- en Adviescommissie Bezwaarschriften (HAB) voor advies, voordat op de bezwaren kan worden besloten.

Vrijetijdspark
De gemeente werkt aan de ontwikkeling van het openbaar Vrijetijdspark De Blauwe Berg In het gebied de Blauwe Berg, dat ligt tussen de snelweg A7 en het Keern, wil de gemeente een vrijetijdspark creëren met onder andere een kunstijsbaan, een bioscoop en een grote dansgelegenheid. Het hart wordt gevormd door een gevarieerd waterpark voor het hele gezin waar je kunt wandelen, sporten en spelen. In het parklandschap worden de dansgelegenheid en de bioscoop ingebed. Langs de snelweg A7 komt een hoge groene wal waarin deze voorzieningen liggen verscholen.

---