Gemeente Heemskerk


Heemskerkse ambtenaren niet bereid tot overleg over vervroegd pensioen

HEEMSKERK De vakbondsvertegenwoordiging van de Heemskerkse ambtenaren het Georganiseerd Overleg (GO) is niet bereid tot overleg met burgemeester en wethouders over een FPU-arrangement. In het kader van de voorgenomen afslanking van het ambtelijke apparaat met 40 arbeidsplaatsen wilde het college het eenmalig mogelijk maken voor medewerkers van 57 tot en met 60 jaar om nog dit jaar onder gunstige voorwaarden vervroegd uit te treden. Het college wil daarover vóór 30 juni een besluit nemen. Naar verwachting zal de staatssecretaris op die datum fiscale maatregelen afkondigen waardoor het gebruikmaken van een FPU-regeling wellicht niet langer betaalbaar is.

Het college is teleurgesteld dat het door de opstelling van het GO niet mogelijk is om tijdig een mogelijkheid te creëren voor medewerkers van de gemeente om met FPU te gaan. Het Georganiseerd Overleg schat in dat het met de datum van 30 juni zon vaart niet zal lopen. Het beroept zich op het landelijke standpunt dat alle overleg is opgeschort totdat er een nieuwe CAO is afgesloten. Het college is bereid om voor een pakket aanvullende maatregelen eenmalig 2,7 miljoen uit te trekken. Daardoor kan de beoogde inkrimping van het personeelsbestand vrijwel in een keer worden gerealiseerd. Het college heeft de raad in een schrijven laten weten dat als het niet mogelijk blijkt om de personeelsreductie van 40 fte via natuurlijk verloop te laten geschieden, de pijnlijke opgave ontstaat om nieuwe bezuinigingen te vinden.

In aanvulling op dit bericht is bekend geworden dat de staatssecretaris van Financiën, mr. drs. J.G. Wijn, heeft besloten om de datum van 30 juni los te laten. Op verzoek van de Tweede Kamer tilt hij de besluitvorming over het reces heen. Vermoedelijk in de tweede week van september zal hij knopen doorhakken en daarover met de Kamer in debat gaan.