Gemeente Vlaardingen


Ruim tweeduizend jaar oude nederzettingen blootgelegd 29 juni 2005

Vlaardingse archeologen hebben in de zompige veenbodem resten blootgelegd van drie verschillende nederzettingen van circa 2000 jaar oud. De conservering is dermate goed dat van één van de boerderijen zelfs de houten balkjesvloer nog deels bewaard is gebleven.

Het gaat om de overblijfselen van drie verschillende nederzettingen uit de periodes van de Midden-IJzertijd (400 tot 300 voor Chr.), de Late IJzertijd (200 tot 100 voor Chr.) en de Romeinse Tijd (eerste eeuw na Chr.). De boerderij uit de Late IJzertijd is zelfs heel goed bewaard gebleven. Zo zijn de houten middenstaanders en de palen van de wanden nog zichtbaar in de natte veenbodem. Bijzonder is dat van deze boerderij ook de resten van de vloer, gemaakt van elzenhouten stammetjes, nog deels intact is. Er zijn aanwijzingen voor de ligging van stalboxen voor vee. Het woondeel is nog herkenbaar aan de ligging van de haardplaats. Het onderzoek in de komende weken moet meer duidelijkheid geven over de ruimtelijke indeling van deze boerderij en het eromheen liggende erf.

De boerderij uit de Midden-IJzertijd gaat de komende weken verder ontgraven worden. De resten gaan schuil onder een circa 5 cm dikke leeflaag die opgebouwd is uit afval, waaronder veel aardewerk. Ook hier zijn reeds veel houten palen aangetroffen die vermoedelijk behoren tot een boerderij. Op een derde locatie is een woonerf blootgelegd uit de eerste eeuw na Chr. Het onderzoek zal zich in de komende weken richten op het verdere onderzoek van dit erf.

Archeologie Actueel

Om belangstellend publiek zoveel mogelijk van informatie te voorzien wordt een archeologische nieuwsbrief uitgegeven die één keer in de twee weken uitkomt. In deze nieuwsbrief staan de bewoners van toen centraal. Daarnaast geeft het de lezer de meest recente informatie over ontdekkingen en neemt het je mee in de archeologische puzzeltocht voor het ontraadselen van de geheimen die schuilgaan in de zompige venige bodem. Op zaterdag 9 juli is er tussen 10.00 en 16.00 uur een open dag. Belangstellenden zijn van harte welkom om dan de oude resten van boerderijen te komen bekijken. Mensen die op een andere dag een rondleiding willen krijgen en andere belangstellenden, kunnen daarvoor contact opnemen met Hazenberg Archeologie, tel: (071) 5126216.

Nationaal belang

Vanwege het belang van de vondsten heeft OC&W voor dit onderzoek bijna 9 ton beschikbaar gesteld voor het onderzoek. Een recordbedrag. Uit de eerste resultaten blijkt dat de hoge verwachtingen zeker worden waargemaakt. Het grootschalige onderzoek, dat gestart is op 6 juni jongstleden, zal tot medio oktober in beslag nemen. In de komende maanden verwachten de archeologen nog tenminste zes andere nederzettingen op te graven en een boomstamkano uit circa 800 voor Chr.