Dienstenbond CNV

Schuitema: DC Deventer en Elst dicht, nieuw DC in Elst 29-06-2005

CNV Dienstenbond is door Schuitema geïnformeerd over ingrijpende wijzigingen in de organisatie van haar distributie. Schuitema heeft het plan om de DCs in Deventer en Elst te sluiten en een nieuw DC voor slow movers te openen in Elst. Dit betekent ook, indirect, dat Raalte gewoon open blijft. Hierover bestond de laatste jaren natuurlijk veel onduidelijkheid.

U bent inmiddels zelf geïnformeerd door Schuitema over deze verhuizingen Het plan van de sluiting en opening is overlegd met de Centrale ondernemingsraad (COR), die, naar wij hebben vernomen, akkoord is gegaan. Het plan kent natuurlijk behoorlijk gevolgen voor u als personeelslid. Schuitema kan voor de meeste medewerkers wel een baan garanderen alleen zullen de reisafstanden wel enorm kunnen toenemen. Vooral als je van Deventer naar Elst gaat. Maar ook Raalte is een optie.

Wat vindt CNV Dienstenbond hier nu van?
Op zich mag een werkgever besluiten om zijn distributie anders te gaan organiseren. Als het een logische verandering is en geld oplevert (zonder al te veel banen te kosten) zal een COR hier over het algemeen mee akkoord gaan. Vervolgens is het aan ons om ervoor te zorgen dat de negatieve sociale gevolgen die zon besluit voor het personeel met zich meebrengt, beperkt blijven. Voorop staat wat ons betreft dan de werkgelegenheid. Behoud van werk in plaats van een uitkering moet zoveel als mogelijk worden gegarandeerd. Op basis van de huidige gegevens kunnen we concluderen dat Schuitema hier maximale inspanning op pleegt. In ieder geval hebben wij over het behoud van werkgelegenheid in het standaard Sociaal Plan dat voor Schuitema van toepassing is, heldere afspraken gemaakt.

Behalve de werkgelegenheid moet er natuurlijk ook het één en ander geregeld worden voor de medewerkers die herplaatst kunnen worden maar die met andere omstandigheden te maken krijgen: andere reistijden, andere functie, wens om te verhuizen etc. Ook hierover hebben wij al in een veel eerder stadium, toen er nog helemaal niets speelde rondom een sluiting van Deventer en Elst, afspraken gemaakt in het standaard Sociaal Plan.

In het Sociaal Plan staat dus alles geregeld waar u in deze situatie recht op heeft. Het Sociaal Plan zal u inmiddels hebben ontvangen van uw werkgever, Schuitema. Als dat niet het geval is, kunt u het Sociaal Plan bij ons opvragen. Nog even een stukje geschiedenis: het standaard Sociaal Plan is op 1 januari 2004 ingegaan en kent een looptijd tot 1 januari 2006. Vóór 1 januari 2004 hebben wij onze leden, dus ook u, gevraagd of zij akkoord waren met hetgeen in het Sociaal Plan is geregeld. Dat was het geval. Het Sociaal Plan is hiermee van toepassing geworden op alle reorganisaties die tussen 1 januari 2004 en 1 januari 2006 plaatsvinden.

Het kan overigens nog best zo zijn dat het standaard Sociaal Plan geen rekening houdt met een bijzondere situatie die aan de huidige reorganisatie kleeft. Als dit het geval is, moeten wij hier nadere afspraken over maken. Op dit moment hebben wij echter geen directe aanwijzingen daarvoor. Als u van mening bent dat er extra zaken geregeld moeten worden, dan horen wij dat uiteraard graag van u. Wij zullen dan de nodige maatregelen nemen.

Heeft u verder nog vragen over uw eigen situatie of over het Sociaal Plan? Dan kunt u ons natuurlijk altijd vragen om advies. U kunt hiervoor contact opnemen met het districtskantoor bij u in de buurt. Voor de regio waarin Raalte, Deventer en Elst vallen is dat kantoor Apeldoorn. Tel: 055-5772640 of mail naar apeldoorn@cvndibo.nl