Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars zijn niet duurder dan het UWV

Het is uitermate vervelend dat de sfeer is ontstaan dat particuliere verzekeraars duurder zouden zijn dan het UWV. Als je iets maar vaak genoeg roept, gaat iedereen het kennelijk nog geloven ook. Algemeen directeur Eric Fischer toonde zich tijdens een perspresentatie een strijdbaar man. Samen met Verbondsvoorzitter Niek Hoek legde hij de aanwezige pers nog maar eens uit dat verzekeraars helemaal niet duurder zijn.

Lovende woorden had Fischer voor CNV-vrouw Josine Westerbeek, die het volgens hem allemaal wel bij het rechte eind heeft. Als ik Westerbeek hoor zeggen dat het kabinet en de coalitie weliswaar zijn gered met het WAO-compromis, maar de werknemer nu het slachtoffer is, kan ik niet anders concluderen dan dat ze gelijk heeft. Door eerdere maatregelen hebben veel werkgevers heel bewust gekozen voor een private verzekeraar, maar nu moeten we vrezen dat werkgevers gedwongen worden weer naar het UWV terug te keren. En dat terwijl, ik kan het niet anders zeggen, het UWV in het verleden niet bepaald heeft uitgeblonken in preventieve en reïntegratieactiviteiten.

Meneer Wehkamp

Het stoorde Fischer zichtbaar dat iedereen nu denkt dat op afbetaling (een omslagstelsel) goedkoper is dan een bedrag in één keer (een kapitaaldekkingsstelsel), want dat is natuurlijk niet zo. Het eerste jaar wel, het tweede misschien ook nog, maar op termijn ben je met afbetaling duurder uit. Volgens hem ligt het omslagpunt na een jaar of vijf. Als je bijvoorbeeld een vergelijking trekt met de Pemba-premies die verzekeraars en het UWV berekenen, dan kun je heel duidelijk zien dat verzekeraars na vijf, zes jaar substantieel goedkoper zijn.

Fischer benadrukte dat het Verbond nu maar één ding rest: voortdurend blijven uitleggen hoe het werkelijk zit. Er worden ook steeds grapjes gemaakt over het omslagsysteem, dat in wezen natuurlijk gewoon een systeem op afbetaling is. Op zich geen probleem, maar je moet het er dan wel even bij vertellen. Onlangs hoorde ik van iemand dat hij Zalm steevast meneer Wehkamp noemt. Een mooie parallel. Als je immers bij Wehkamp een broek op afbetaling koopt, kost hij je uiteindelijk ook meer dan wanneer je m in één keer zou betalen.

Hoek sloot daarbij aan met de woorden, dat de politiek vooral kijkt naar de begroting van het eerstvolgende jaar, terwijl de kosten veelal voor de baat uitgaan. Ook bij de WAO.

Verzekerd!, juni 2005