Provincie Overijssel

Ruim 5 ton voor waterprojecten in reconstructiegebied

De provincie Overijssel trekt 540.000 euro uit voor waterprojecten in het reconstructiegebied. Alle projecten hebben als doel om wateroverlast te voorkomen, de waterkwaliteit te verbeteren en de veerkracht van het watersysteem te vergroten.

Piet Jansen, gedeputeerde Landelijke gebied en Water: "Water speelt een belangrijke rol in het reconstructiegebied. Water van een goede kwaliteit is een voorwaarde voor recreatie en natuur. Daarnaast is waterberging in het landelijk gebied nodig om wateroverlast in de dichterbevolkte delen van Overijssel te voorkomen. Door water langer vast te houden in het landelijk gebied, wordt ook de kans op verdroging en daarmee droogteschade voor landbouw en natuur veel kleiner.

De projecten waar we nu aan bijdragen, passen allemaal binnen de reconstructiedoelen die we met het Rijk hebben afgesproken."

Aanvrager

Omschrijving

Bijdrage provincie

Gemeente Haaksbergen

Bergbezinkbassing Buurse - De gemeente Haaksbergen wil een riooloverstort saneren. Het gaat om een overstort die uitkomt in de Buurserbeek in een deel dat aangemerkt is als kwaliteitswater. Er wordt een bassin aangelegd waarin het afvalwater kan voorbezinken. Ook wordt er een lamellenfilter aangelegd waar het water nagefilterd wordt. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat de kwaliteit van het afvalwater uit de overstort aanzienlijk verbetert.

Doelstelling: verminderen diergezondheidsproblemen en waterkwaliteit van het ontvangende water verbeteren. Het is een innovatief project.

EUR 100.000,--

Waterschap Regge en Dinkel

Het Wiemsel - Het Wiemsel ligt in de gemeente Dinkelland, in het stroomgebied van de Hollandergraven. Deze beek wordt hersteld. Daardoor komen er meer mogelijkheden om het water vast te houden (retentie) en wordt verdroging tegengegaan. Zo ontstaat er een natuurlijk gebied waardoor de natuur die bij een beek hoort terugkeert.

EUR 148.000,--

Waterschap Regge en Dinkel

Retentie vliegveld Twenthe - Om wateroverlast in de stad te voorkomen is het nodig water buiten de stad vast te houden. Vliegveld Twenthe heeft veel verhard oppervlak waar geen water wordt vastgehouden. Het waterschap heeft 9 hectare grond aangekocht voor retentiemogelijkheden. Bijkomstig effect is dat hierdoor verdroging wordt tegengegaan, de kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert en dat natuurdoelen gerealiseerd worden.

EUR160.000,--

Waterschap Regge en Dinkel

Retentie Delden-Oost - Er komt een retentiegebied op de laaggelegen grond van Twickel. Dit is onderdeel van een integraal plan van de gemeente Hof van Twente waarin een scoutingvereniging een plek krijgt op het af te stoten terrein van de huidige RWZI Delden, daar een golfbaan wordt aangelegd en waarbij ruimte wordt gereserveerd voor retentie.

EUR 72.000,--

Waterschap Groot Salland

Waternood Dirkzwager (Olst-Wijhe) - Waternood is jargon voor het 'waterproof' maken van een gebied: herinrichten van watergangen, retentie creëren, zodat er meer water wordt vastgehouden in een gebied en meer water geborgen kan worden bij zware regenval. Het gaat hier om de aanleg van waterberging op een particulier terrein en om de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

EUR 10.000,--

Waterschap Groot Salland

Waternood Knapenveld - Bij dit project wordt landbouwgrond omgezet in natuur in een van nature kwetsbaar gebied. Er wordt vier hectare waterberging aangelegd in combinatie met natuur. Dit gebeurt in een hellend zandgebied. Knapenveld ligt in de gemeente Raalte.

EUR 50.000,--

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel