Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

29-06-2005
Informatie over bestemmingsplan Zuidpolder-oost

Aan de leden van de commissie VROM

Zoals u weet streeft het provincie bestuur ernaar bestemmingsplannen met meer dan 50 woningen te beoordelen binnen een termijn van vier maanden. Deze beleidslijn geldt ook ten aanzien van het plan Zuidpolder-oost.
De provincie heeft ons echter bericht dat deze termijn helaas niet gehaald kan worden. De oorzaak hiervoor is gelegen in het feit dat uit recente jurisprudentie blijkt dat terzake van de vereiste ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet verscherpte regelgeving geldt. Deze ontheffing is nodig, omdat in een deel van het betreffende gebied de beschermde rugstreeppad voorkomt.

Voorheen was het zo dat op grond van rapportage omtrent een aanvraag om ontheffing door een gerenommeerd onderzoeksbureau door de provincie kon worden geconcludeerd dat er redelijkerwijs voldoende zicht bestond op het verlenen van de ontheffing door het ministerie van LNV. Voornoemde jurisprudentie heeft het college van GS echter genoodzaakt op dit punt nadere eisen te stellen. In concreto betekent dit dat vanwege de namens het ministerie verlenende instantie voldoende zicht op ontheffing moet worden gegeven, dan wel dat de ontheffing zelf is verleend.

Uiteraard wordt zowel vanuit de provincie als vanuit onze gemeente het nodige gedaan om in deze nieuwe situatie de nodige spoed te betrachten en bij het ministerie aan te dringen op snelle afhandeling. Van eventuele nieuwe ontwikkelingen zullen wij u in kennis stellen. Gezien het belang van het onderhavige onderwerp zenden wij een afschrift van dit bericht aan alle raadsleden.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam