Artsen zonder Grenzen


Niger: duizenden levens acuut in gevaar door voedselcrisis, waar blijft de hulpverlening?

29/06/2005 11:44 -- In Niger zijn tienduizenden jonge kinderen ondervoed. Duizenden zijn er ernstig aan toe en dreigen om te komen als ze niet onmiddellijk medische zorg krijgen. De sterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar is in de dorpen in het noorden van Maradi en Tahoua inmiddels meer dan twee per 10.000 per dag, de drempelwaarde voor een noodsituatie. Dat blijkt uit een voedselonderzoek van Artsen zonder Grenzen en het onderzoekscentrum Épicentre.

Drie maatregelen moeten zo snel mogelijk worden genomen: gratis voedseldistributie, waarvan een deel aangepast aan de specifieke behoeften van kinderen, gratis medische zorg voor kinderen onder de vijf jaar en de inzet van veel meer noodhulporganisaties.

Duizenden kinderen in gevaar
Sinds januari heeft Artsen zonder Grenzen in de provincies Maradi en Tahoua meer dan 9.000 zwaar ondervoede kinderen behandeld. De laatste tijd stijgt dat aantal sterk: in juni nam de organisatie in Maradi, Dakoro, Keita en Tahoua elke week meer dan 1.000 kinderen op. Duizenden andere kinderen lopen gevaar als ze geen voedselhulp en gratis medische zorg krijgen. Het voedselgebrek in Niger zal nog aanhouden tot de komende oogst in oktober, en tijdens de regentijd, die binnenkort weer begint, laaien allerlei ziekten opnieuw op.

Via het zogenaamde voedselzekerheidsmechanisme (Food Security Mechanism), van onder meer de Nigerese regering en buitenlandse donoren, hoort de bevolking in tijden van voedselschaarste gratis levensmiddelen te krijgen. Ondanks het feit dat de ernst van de crisis al in oktober van vorig jaar werd onderkend, schiet de voedselhulp nog altijd ernstig te kort. Verder is de hulp niet gratis en voor een groot deel van de bevolking onbereikbaar.

Voldoende hulp blijft uit
Een aantal Arabische staten zorgde eind juni voor gratis voedselhulp voor ruim 1,6 miljoen vrouwen en kinderen. Toch heeft deze hulp pas echt zin als de buitenlandse donoren nog eens duizenden tonnen extra voedsel leveren. De donoren en de regering staan echter nog altijd negatief tegenover gratis voedselhulp, waardoor voldoende hulp nog altijd uitblijft.
Men ontkent dat het om een noodsituatie gaat, maar als er vóór november niets gebeurt, moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, benadrukte Emmanuel Drouhin, die de programmas van Artsen zonder Grenzen Frankrijk in Niger leidt.

Artsen zonder Grenzen wil dit jaar meer dan 20.000 zwaar ondervoede kinderen behandelen, twee keer zoveel als vorig jaar. Het gaat hier om één van onze grootste voedseloperaties sinds haar oprichting. Artsen zonder Grenzen kan deze noodsituatie echter onmogelijk in haar eentje de baas. Alleen een snelle en massale interventie van de Nigerese regering, donoren en andere hulporganisaties kan de ramp nog beperken. Er resten nog maar enkele weken om duizenden mensenlevens te redden in Niger.

Gezondheidszorg voor de allerarmsten uit de sloppen van Port-au-Prince
-- datum: 28/06 Vorige bericht Nieuws home

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054