Gemeente Hoorn


Burgerjaarverslag 2004 verschenen

Nieuwsbericht d.d.: 29 juni 2005

Het burgerjaarverslag 2004 van de gemeente Hoorn is verschenen. Het verslag rapporteert onder andere over de kwaliteit van de procedures op het gebied van burgerparticipatie. Hoorn scoort hier goed, net als tijdens de vorige verslagperiode. De gemeente biedt de inwoners allerlei manieren om het beleid te beïnvloeden.

Met de stadsvisie bijvoorbeeld, maar ook met de begrotingsmarkt. Dat biedt raadsleden de gelegenheid met hun stadsgenoten te discussiëren over belangrijke aangelegenheden. Uiteraard laten de inwoners ook van zich horen bij procedures over bouwplannen, verkeer en dergelijke. Dat leidt in veel gevallen tot bijstelling van of aanpassing van plannen. De participanten worden ook steeds jonger: zo is in 2004 een jongerenraad geïnstalleerd als officieel adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders, terwijl nóg jongere inwoners een kindergemeenteraad formeerden en zich ontpopten als ware politici in de dop. Sommige vormen van burgerparticipatie blijven echter nog onbenut, zoals het burgerinitiatief (het plaatsen van een onderwerp of voorstel op de agenda van de gemeenteraad) en het raadgevend referendum (de kiezer geeft raad aan de gemeenteraad).

Net als in 2003 hebben acht van de tien bezoekers van het stadhuis een goede tot uitstekende algemene indruk van de dienstverlening. De wachttijden liepen terug van 8 naar 5 minuten. Het aantal klachten, waaronder bejegeningsklachten, is in vergelijking tot de vorige verslagperiode fors teruggelopen. De digitale dienstverlening ontwikkelt zich. Met de beantwoording van brieven en de e-mails wil het echter nog niet vlotten: een op de vier wordt te laat beantwoord. Dit moet volgend jaar beter. Zo zijn meer zaken voor verbetering vatbaar. Het burgerjaarverslag hoopt daaraan een bijdrage te leveren.

Het burgerjaarverslag is aan de gemeenteraadsleden, commissieleden en B en W aangeboden. Belangengroepen, zoals de Overlegorganen Leefbaarheid, krijgen het toegestuurd. Het burgerjaarverslag, een PDF-bestand van 1119 kB, is hier te raadplegen. De gemeente stelt het op prijs als u laat horen wat u ervan vindt. U kunt dit doen via gemeente@hoorn.nl
Wie liever beschikt over de geprinte versie van het burgerjaarverslag kan die, zo lang de voorraad strekt, aanvragen of ophalen bij de voorlichtingsbalie in de hal van het stadhuis, telefoon 252367.
---